Осінній призов-2018: які зміни чекають українців?*

Осінній призов-2018: які зміни чекають українців?*
Цього року планується збільшити кількість призовників. 26 вересня 2018 р. Кабмін затвердив положення про те, що до армії має піти майже 18000 молодих людей. З них на строкову службу до ЗСУ скерують понад 9000 осіб, до Нацгвардії — 6500, до лав прикордонників — 1500, до транспортної спецслужби — 900 осіб. У зв’язку зі збільшенням кількості громадян, котрі мають піти до армії, призов подовжили на місяць: він почнеться 1 жовтня, а завершиться 31 грудня.

Фінансове питання

Чиновники передбачили близько 65 млн грн, які розподілено по підрозділах згідно з кількістю призовників, що туди потрапляють. Відтак на ЗСУ припадає понад 32 млн, на Нацгвардію — 23,5 млн, Держприкордонслужбу — 5,6 млн, транспортний відділ отримає 3,3 млн.

Як проходить призов, скільки осіб поповнили лави української армії, дізнавайтеся на каналі «24 ТВ», де на вас також чекають новини політики, спорту, культурного життя тощо.

Вік майбутніх військовиків

Цього року змінено й вік тих, хто має йти до армії. Тепер повістку можуть отримати чоловіки 20–27 років, у котрих немає звільнення від служби або законних підстав на відстрочку.

Чим може бути зумовлена остання? Професійною діяльністю, сімейними обставинами, станом здоров’я, навчанням, а також підозрою у скоєнні у кримінального злочину.

Що стосується терміну служби, то він залишився незмінним. До 12 місяців проходитимуть вишкіл у лавах ЗСУ представники сильної статі, котрі мають вищу освіту (ступінь магістра/спеціаліста), усі інші — до 18 місяців.

Добровільно піти до армії можуть вісімнадцяти- та дев’ятнадцятирічні юнаки, але з ними укладатимуть контракт. За ухилення від служби передбачено відповідальність: адміністративну (штраф) та кримінальну (обмеження волі до трьох років).

Увага: повістка

У повістці зазначається дата та місце, куди треба прибути тому, на чиє ім’я вона виписана. Ідеться, звісно, про призовну дільницю.

Що робити громадянинові, котрий з певних причин (зокрема, зміна місця проживання) не отримав повістку? Він має протягом 10 діб з моменту оголошення призову звернутися до військового комісаріату. Інакше дії людини, котра не має поважних причин (важка хвороба, стихійне лихо) не з’явитися, будуть розцінені як ухилення від призову.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: новини
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Осінній призов-2018: які зміни чекають українців?*
17 жовтень, 2016, 11:41