Як розпізнати несправність турбокомпресора*

Як розпізнати несправність турбокомпресора*
Автомобільний компресор може вийти з ладу через різні причини. Це пошкодження сторонніми предметами, перегрів, погане змащення, перенавантаження, проникання вологи та ін. У будь-якому разі, важливо вчасно розпізнати несправності та усунути їх якомога швидше. Це дозволяє уникнути більш дорогого ремонту чи навіть повної заміни турбіни. Є кілька сигналів, якими автомобіль може сповістити про необхідність перевірки турбонагнітача.

Індикатор «Перевірте двигун»

У більшості сучасних автомобілів є система комп’ютерної діагностики двигуна. Якщо з ним щось негаразд, має загорітися індикатор. Сам по собі він не вказує саме на несправність турбонагнітача. Проблемним може бути й інший елемент двигуна. Але це сигнал для проведення діагностики.

Низький тиск

Деякі автомобілі з турбокомпресором оснащені манометром. Він дозволяє бачити, наскільки підвищується тиск у робочій камері двигуна внаслідок увімкнення турбонаддуву. Якщо в базовій комплектації манометр відсутній, його можна встановити додатково. Тиск не підвищується до попередніх показників і швидко знижується? Цілком імовірно, що вам знадобиться ремонт турбін в Україні.

Втрата потужності

Ви помітили, що з працюючим турбокомпресором автомобіль розганяється повільніше, ніж раніше? Транспортний засіб не може досягти колишньої максимальної швидкості? Все це може вказувати на те, що турбіна не здатна виходити на заданий рівень потужності.

Дим у випускних газах

Якщо корпус турбіни чи внутрішні ущільнювачі пошкоджені, масло потрапляє у випускну систему. Контактуючи з розігрітими газами і гарячим металом, воно виділяє синій або сірий дим. Це особливо помітно на збільшених оборотах двигуна. Причиною проблеми може бути й некоректно працюючий масляний фільтр.

Сторонні звуки

Часто несправна турбіна починає шуміти через вібрацію чи неправильно збалансований вал. Ці звуки трохи нагадують дриль чи поліцейську сирену. Взагалі будь-які сторонні звуки, що долинають з силової установки, є приводом для ретельної діагностики.

Якщо ви помітили якісь з описаних тут тривожних ознак, варто перевірити турбіну якомога швидше. Проблема не зникне сама собою.

Зволікаючи, ви робите майбутній ремонт дорожчим. Крім того, автомобіль не зможе отримувати додаткову потужність. Перш ніж замінювати турбіну, обов’язково перевірте випускну систему, повітряний і масляний фільтр, а також паливну систему. Проблеми в їхній роботі також можуть погіршити функціонування турбокомпресора.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: турбіна
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.