На Волині стали частіше забороняти мирні зібрання людей

На Волині стали частіше забороняти мирні зібрання людей
У 2012 році на Волині заборонили сім мирних зібрань, ще дві заборони були частковими.

Загалом до Волинського окружного адміністративного суду надійшло 15 заяв від органів влади з проханням заборонити масове зібрання громадян, - повідомили у прес-службі Асоціації захисту прав молоді Волині.

Цікаво, що в 2011 році було лише 2 таких заяви, а у 2010-му – жодної.

Найчастіше мирні збори, мітинги, походи, демонстрації, пікетування чи інші зібрання на Волині проводять політичні сили та громадські організації. Зокрема, 9 позовних заяв про обмеження щодо реалізації права на мирні зібрання, що надійшли до Волинського окружного адміністративного суду у 2012 році, стосувались суб’єктів виборчого процесу.

Найпоширенішими підставами, на які спирались вищевказані органи влади для заборони чи обмеження мирних зібрань через суд – це несвоєчасне повідомлення про захід, недотримання благоустрою, перешкоджання руху транспорту чи пішоходів, збіг часу та місця мирних зібрань ідеологічно протилежних організацій, неможливість забезпечення громадського порядку та інші.

Як стверджують судді, єдиною правовою підставою для задоволення позову органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про обмеження щодо права на мирні зібрання є визнання судом факту, що проведення такого заходу може створити реальну небезпеку заворушень чи злочинів, загрозу здоров’ю населення або правам і свободам інших людей.

Така небезпека не повинна бути уявною, а ґрунтуватися на конкретних фактах чи даних про наявність реальної загрози інтересам національної безпеки та громадського порядку. Органи місцевої влади, своєю чергою, повинні повідомити про реальні загрози, що можуть виникнути через зібрання та надати суду докази, які стали підставою для такого висновку.

У 2012 році адмінсуд заборонив проводити мітинги, коли організатори не дотримувались строків сповіщення органів влади. Як пояснюють судді, у таких випадках орган влади не має можливості вжити заходів для забезпечення громадського порядку, прав і свобод інших людей, і за таких обставин, суд вбачає у проведенні даного мітингу загрозу національній безпеці та громадського порядку.

Також представники Феміди зауважили, що суд не може заборонити проведення демонстрації на підставі, що в той же час і в тому ж місці будуть проводитись інші заходи. Водночас проведення двох заходів в одному місці створює ризик вчинення правопорушень і злочинів, що є підставою для заборони демонстрації. Тому, приймаючи рішення в справі, судді досліджують суть, мету та можливі наслідки проведення різних заходів одночасно.

Наприклад, приймаючи рішення про обмеження щодо реалізації права на мирне зібрання молодіжної організації Ленінської комуністичної спілки молоді України «Відродження» шляхом заборони проведення акції протесту «Стоп неофашизм!», суд взяв до уваги, що проведення даної акції заплановане в безпосередній близькості від місця проведення фестивалю «Бандерштат-2012», що обов’язково призведе до порушень громадського порядку, сутичок між їх учасниками, оскільки організатори цих заходів є політичні сили різного спрямування, відносини між якими є не просто напруженими, а навіть ворожими.

Значним недоліком в українському законодавстві, що призводить до обмеження права громадян на свободу мирних зібрань, є відсутність спеціального закону, який би регулював відносини у сфері мирних зібрань. Прийняття Закону «Про проведення мирних зібрань» зможе регулювати правовідносини між органами місцевого самоврядування, виконавчої влади та організаторами мирних зібрань. Першочерговими питаннями, які потребують врегулювання таким законом, є, зокрема, визначення строків сповіщення органів місцевої влади про проведення мирних зібрань, їх місця, часу проведення тощо. Це може зменшити кількість судових позовів.

Крім того, наголошують у Волинському окружному адміністративному суді, при вирішенні справ судді повинні враховувати судову практику Європейського суду з прав людини та міжнародні договори, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України.

Довідка


Дослідження проводилось в рамках проекту “Підвищення спроможності реалізації громадсько-активної частини населення Волинської області права на свободу мирних зібрань”, який реалізує Асоціація захисту прав молоді Волині за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: суд
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині стали частіше забороняти мирні зібрання людей
20 березень, 2013, 12:19