Коріння губернатора Волині: дід-оунівець жив у будинку Косачів

Коріння губернатора Волині: дід-оунівець жив у будинку Косачів
Діда голови Волинської облдержадміністрації Бориса Клімчука, Архипа, відіслали в Сибір за членство в ОУН.

Іншого діда, Івана, застрелили поляки, - розповів губернатор газеті Вісник+К.

«У мого діда Архипа, маминого тата, було 40 гектарів землі, стільки лісу... У 1936 році дід викупив землю у Косачів, усе те обійстя, де зараз музей, було його... Дід Архип був шкільним учителем, освіченою людиною. Старшого сина теж відправив у Голландію на три роки, щоб вчився на агронома», - повідав чиновник.

«Та в 1944 році, коли нас вкотре «звільнили», діду Архипу «намалювали» 25 років таборів у Воркуті. А дядю Федю, його старшого сина, послали пішки у Караганду. Повернувся дід у 1956 році. Він не був в УПА, не ходив з автоматом, але був членом ОУН. На пам’ятнику йому написав: «Ти молився за незалежну Україну, сьогодні ми молимось за упокій твоєї душі», - пригадав губернатор.

«Так трапилось, що Косач Микола, найменший брат Лесі Українки, останній свій час проживав у мого діда. Він залишив йому на горищі двоповерхового будинку дві кімнати. Микола любив випити, про це мені розказувала мама. Коли повертався з Ковеля до Колодяжного, ішов босий (взуття висіло на шнурках через плече), співаючи українські пісні. А діти завжди його зустрічали – знали: у нього повні кишені цукерок. Поховали Миколу у Колодяжному, до Пасхи теж поставлю йому пам’ятник», - каже Клімчук.

«Дід Іван, батьків батько. У 1944 році на Різдво поїхав до старшої дочки у село Гончий Брід. Там мого діда поляки застрелили як зайця. Ні за що, ні про що. Коли говорю з поляками про ту історію, кажу: «Я простив за діда. Не длубайте нашу історію. Давайте нашим дітям і внукам залишимо правильну історію». До тих, із ким спілкуюсь, це вже доходить, але до деяких польських політиків ще ні», - розповів насамкінець голова ОДА.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 12
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли розповів?:) Клімчук вже як два тижні як у відпустці!!!:) Не соромно старий передрук публікувати?:) Більшість газет за новинами з інтернет-ресурсів "ганяються", а ВП навпаки - старі газетні статті публікує :) Криза жанру?!:)
Відповісти
Тобто старі? Ця інформація опублікована в газеті за 21 березня 2013 року. № 12 (896)
Відповісти
До речі, окрема подяка Ользі Жарчинській за цікаве і оригінальне інтерв'ю
Відповісти
Ну так ви ж не газета! Інтернет завжди попереду планети всієї і я мало зустрічала на солідних інтернет-ресурсах передрук з газет, а все навпаки! Ну да - вас же віднести до "серйозних" не можна, забула - соррі!:)
Відповісти
Яка різниця коли?
Це кілька днів тому і по телебаченню показували. Це ж факт, історія, а не якісь переповідки чи гарячі новини, що уже втратили свою актуальність.
Відповісти
А ще він побудував Луцький замок, дав кошти на будівництво Тадж-Махалу, разом із Отто Скорцені викрав диктатора Муссоліні, бальзамував єгипетських фараонів, разом з Атлантами підтримував небо...
Відповісти
Діди загинули за Україну Слава таким дідам.А от тебе можуть кокнути за прислужництво московським холуям.
Відповісти
Ти там зі своїми Одессссскими холуями розберись і не суй свій фейс у справи Волинські!
Відповісти
А де підпис Боря Волинянин?
Відповісти
Для того й згадав, щоб не кокнули. Може на дідів зважать.
Відповісти
Діди в могилі перевернулися від його діяльності і якби були живими, то б убили як Тарас Бульба сина...
Відповісти
Підписсдєь і підписсдєсь!
Відповісти
Останні новини
Коріння губернатора Волині: дід-оунівець жив у будинку Косачів
22 березень, 2013, 08:08