Особливості монтажу кабелів ВВГнг*

Особливості монтажу кабелів ВВГнг*
Кабель ВВГнг має полівінілхлоридну ізоляцію, яка не підтримує поширення горіння. Завдяки цьому виріб вважається негорючим, на що вказують літери «нг» у його назві. Сьогодні це один з найпоширеніших видів кабельної продукції для використання у житлових, офісних, промислових будівлях. Розгляньмо різні варіанти його монтажу.

В кабеленесучих системах

Цей варіант рекомендується використовувати на промислових об’єктах. Для житлових приміщень він підходить гірше. Допускається прокладання кабелів жмутком. Для цього використовують труби, лотки та інші конструкції з пластику, металу, різних негорючих матеріалів. Але в одному лотку не повинно знаходитись надто багато кабелів. Для розрахунку максимально допустимої кількості використовується спеціальна методика.

Монтаж повинен бути виконаний таким чином, щоб під час експлуатації не порушувався температурний режим.

Зовнішній монтаж


Кабель можна прокладати на різних поверхнях, які не є легкозаймистими: бетоні, цеглі, штукатурці, натуральному камінні та ін. Якщо необхідно здійснити перехід по повітрю, допускається підвішування на тросах та інших конструкціях. Але при цьому не можна допускати розтягування чи провисання. При нагріванні та охолодженні довжина виробу змінюється.

Заборонено прокладати кабель по дерев’яній поверхні без додаткового захисту. Для цього потрібно використовувати металеві труби, рукави та інші негорючі конструкції.

Не рекомендується зовнішнє прокладання у той час, коли температура повітря опускається нижче -10°С. На морозі ПВХ ізоляція твердне і стає більш крихкою. Якщо ж робота все ж повинна проводитися, необхідно підігрівати ізоляцію і дотримуватися мінімального радіусу згинів.

Приховане прокладання

Цей варіант найчастіше використовують у житлових приміщеннях. Кабель знаходиться у штробах, стінних пустотах, різноманітних заглибленнях. Зверху він закритий штукатуркою, цементом, бетоном. Головна перевага такого методу – відсутність необхідності в додатковому захисті. Його створюють самі будівельні конструкції. Завдяки цьому електрична система є надійною та довговічною.
Прихована прокладка у дереві допускається лише з використанням додаткового захисту: рукавів, труб та ін.

Прокладання в землі

Не рекомендований контакт кабелю з землею. потрібен захист від механічного впливу та води. Тому для монтажу використовують труби, тунелі, короби. Якщо потрібно вкласти кабель у грунтову траншею, він повинен мати підвищений рівень захисту від корозії.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Особливості монтажу кабелів ВВГнг*
29 листопад, 2016, 17:43