Митрополит Михаїл розповів про шантаж Філарета на Об'єднавчому соборі

Митрополит Михаїл розповів про шантаж Філарета на Об'єднавчому соборі
Митрополит Михаїл розповів, чому зняв свою кандидатуру із тих, хто міг стати предстоятелем Автокефальної Помісної Православної Церкви України.

Про це йшлося сьогодні, 18 грудня, під час прес-конференції.

За словами владики Михаїла, були гарячі дискусії між ним та патріархом Філаретом. Адже останній ще до початку Собору визнав, що митрополит Михаїл може перемогти у голосуванні щодо посади предстоятеля.

За словами Михаїла, Об'єднавчий собор довго не міг розпочатися. Йому мала передувати процедура саморозпуску УПЦ КП. Утім, цього могло і не відбутися, а, отже, не відбувся б і Об'єднавчий собор через те, що у вступній промові Філарет сказав, що КП не може піти на Собор через те, що, кандидатура Епіфанія може програти. Натомість виграти може митрополит Михаїл.

До того ж, напередодні прийняття такого рішенні була не одна розмова Михаїла з Президентом України.

«Це було сказано прилюдно, нас було 120 делегатів у залі. Після цього були гарячі дискусії між мною і Філаретом. В результаті чого, не домовившись ні про що, частина делегатів покинула Теплу Софію і пішла у Велику Софію разом зі мною. Практично ми стояли на грані не саморозпуску. Я пішов і розказав, що мене шантажують, щоб я не висував свою кандидатуру. А це недемократично і нечесно. Реакція і МП і автокефальної церкви була така, що вони хотіли покинути Собор», - розповів Михаїл.

Тож ситуація зайшла в глухий кут. «Я тоді не знімав своєї кандидатури, вважав, що це не чесно. Мені не закинули ніяких звинувачень, нічого мені не заважало стати предстоятелем. Тоді постала дилема: або я стою на своєму і йду до кінця, тоді друга частина може покинути Собор (ті, хто підтримував Філарета). Тоді знову розділення, знов декілька православних церков, звинувачення Вселенського патріарха, знову російське торжество. Стояло питання: або я і моє его, або Україна. Я прийняв рішення: Україна понад усе», - висловився Михаїл.

Нагадаємо, 15 грудня в соборі Святої Софії в Києві відбувся Об'єднавчий собор, рішенням якого створили Автокефальну Помісну Православну Церкву України.

Об'єднавчий собор обрав предстоятелем єдиної помісної УПЦ митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Треба вміти програвати без бруду. Позорище.
Відповісти
ЗГОДЕН НА 100% ЗІ СПОСТЕРЕЖЕННЯ. ТІЛЬКИ ПОЗОРИТЬСЯ ЗАРАЗ.
Відповісти
На мою хлопську думку, не треба було Михаїлу це внутріцерковне сміття виносити на люди.Виглядає так, що він хоче цим продемонструвати свій авторитет серед частини кліру. Дрібно і несолідно для такого рівня. Хтось з мудрих сказав, що орли не мають ловити мух.
Відповісти
Справжній Українець та найбільш гідний з архієреїв. А той, хто прийшов через брехню та тиск - знає хто його справжній батько.
Відповісти
Пишаюся вашим вчинком, владико!
Відповісти
По суті: В першому турі, де голосували по 3 чол з епархії, по підтримці вл. Михаїл з 40 голосами був третім після Епіфанія (80) і Симеона (50). В другому турі, де голосували тільки архієреї, переміг Епіфаній з малим розривом від Симеона з УПЦ МП (36 проти 28). Цілком логічно що Філарет вимагав виключно єдиного кандидата від УПЦ МП, бо як що в другому турі балотувалися і Михаїл і Епіфаній, вони б поділили частину голосів архієреїв УПЦ КП і переміг би гарантовано вл Симеон з УПЦ МП. Те, що патр. Філарет та більшість архієреїв УПЦ КП підтримали саме Епіфанія свідчить про більший авторитет Епіфанія. Авторитет патр. Філарета - беззаперечний. А ось поливання брудом патр. Філарета в пресі з боку вл. Михаїла - очевидно не додасть йому аторитету...
Відповісти
Як же дістали з тою томосятіною!
Відповісти