Як захистити садову ділянку від зайців та кроликів?*

Як захистити садову ділянку від зайців та кроликів?*
Для багатьох людей заєць – це миле пухнасте створіння, яке хочеться погладити. Але для садівників та городників це – шкідник, який знищує рослини. Потрібно якось захищати урожай від нього, інакше доведеться терпіти серйозні збитки. В магазині http://agrovinn.com ви знайдете спеціальні сітки для захисту дерев молодих саджанців дерев та інших рослин від непроханих гостей.

Методи захисту від кроликів

Найкращий засіб боротьби з пухнастими шкідниками – перешкодити їхньому доступу до рослин. Для цього можна використовувати наступні методи:

• Огорожа по периметру. Рекомендується використовувати міцну сітку з вічками шириною близько 2,5-3 см. Паркан повинен мати висоту як мінімум 60 см, щоб кролики не могли перестрибнути через нього. Огорожу потрібно заглибити в землю хоча б на 15 см для профілактики підкопу. Або ж принаймні міцно зафіксуйте нижній край огорожі біля землі.
• Індивідуальний захист рослин. Використовуйте сітку з вічками шириною близько 1-1,5 см. Сформуйте з неї циліндр навколо рослини, яку потрібно захистити. Рекомендується це робити, якщо на ділянці ростуть молоді дерева, кущі, виноградна лоза. Як і в попередньому випадку, сітка повинна бути заглиблена у грунт або принаймні щільно прилягати до нього. Циліндр повинен знаходитися на відстані принаймні 5-10 см від рослини, щоб кролики не могли дотягтися до неї.
• Зміна середовища. Ви помітили сліди перебування кроликів на ділянці? Постарайтеся зробити так, щоб вона була менш дружньою для тварин. Зрізайте кущі з низькими гілками, які слугують гризунам гарним укриттям. Усуньте високу густу траву, дрова та інші об’єкти, які можуть стати сховком для кролика. Закривайте дірки під будинком, у паркані.

Інші методи

Можна використовувати іще деякі способи боротьби зі шкідниками, але вони мають певні обмеження:

• Пастки. Цей метод має суттєвий недолік – потрібно буде щось робити з упійманою твариною. Її можна випустити, але тоді вона знову повернеться. Інші ж дії можуть бути неприємними і незаконними.
• Репеленти. Хімічні засоби, запах яких відлякує гризунів. Такими рідинами обробляють дерева, кущі та інші рослини, які представляють собою бажану здобич для кролика. Але через токсичність такі суміші не можна наносити на овочі та інші харчові культури. Крім того, репеленти часто працюють лише протягом короткого періоду часу.
• Полювання. Цей спосіб може суперечити місцевому законодавству. Також він потребує використання спеціальних засобів. Шум та світло не відлякують кроликів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: заєць
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як захистити садову ділянку від зайців та кроликів?*
21 грудень, 2015, 12:54