Хорвати проголосували за приєднання до ЄС

Хорвати проголосували за приєднання до ЄС
У 2013 році Хорватія стане 28-м повноправним членом Європейського союзу – на відміну від України, яка «проситься» туди вже 10 років.

Про це інформує Gazeta.ua.

Напередодні, 22 січня хорвати провели референдум щодо приєднання Хорватії до Євросоюзу. Після обробки понад 98% виборчих бюлетенів на підтримку цього рішення проголосували 66,24% громадян, які взяли участь у недільному волевиявленні.

Як повідомили в Державній виборчій комісії, проти висловилися 33,17%.

Із 4,5 млн зареєстрованих виборців у голосуванні в Хорватії взяли участь майже 2 мільйони чоловік. Таким чином, явка склала 43,55%.

Контролювали проведення референдуму майже 1,8 тисячі спостерігачів. Голосування пройшло без яких-небудь значних інцидентів.

Для успіху референдуму було необхідно, щоб за входження в Євросоюз проголосували не менше 50% тих, хто взяв участь в референдумі.

Таким чином, всенародне волевиявлення можна вважати відбулося, і з 1 липня 2013 Хорватія офіційно стане повноправним членом ЄС.

Великою подією для всієї Хорватії назвав президент країни Іво Йосипович підсумки референдуму.

«Це воістину великий день - і по значимості, і по результату, - заявив Йосипович на прес-конференції після оголошення результатів голосування. - Хорватія вибрала європейське співтовариство, і далі буде розвиватися разом з ним. Сьогоднішнє рішення визначило Хорватію як країну європейського майбутнього».

Президент привітав усіх громадян країни з підсумками референдуму, в тому числі і тих, хто голосував проти приєднання до Євросоюзу.

Це другий референдум, який проводиться в країні з 1990 року. На першому, який відбувся в 1991 році, 94% громадян висловилися за проголошення незалежності від Югославії і вихід з її складу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: політика, ЄС
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Хорвати проголосували за приєднання до ЄС
23 січень, 2012, 11:25