Правила участі в тендерах на державну закупівлю*

Правила участі в тендерах на державну закупівлю*
Ринкові відносини будуються на попиті і пропозиції. Чим вище попит, тим більше пропозицій. Однак, часто трапляється так, що молоді компанії, підприємці середньої ланки поступаються в ринковій грі магнатам бізнесу.

Воротили-компанії заполоняють своїми товарами всі ринки збуту. І малооб'ємним підприємствам важко пробитися в цій виснажливій конкуренції. Хоча їхні товари не поступаються за якістю. Виходом з ситуації може бути участь в тендерах на держзакупівлю онлайн, що проходять на порталі «Prozorro». Тендери проходять з дотриманням умов публічності та відкритості. Будь-яка компанія, незалежно від обсягів активів, може взяти участь в конкурсі на держзакупівлі.

Правила участі в тендері:

• оголошення замовником про закупівлю;
• подача пропозиції виконавцем;
• проведення торгів;
• оцінка пропозицій;
• підписання договору з переможцем торгів.

Державні закупівлі класифікуються за типом предмета і рівню вартості. За вартістю розрізняють допорогові (вартість до 200 тисяч гривень) та надпорогові (понад 200 тисяч гривень) закупівлі.
Перевагою участі в тендерах на держзакупівлю є те, що в основному всі державні замовлення на товари або послуги є надпороговими. Вартість надпорогових закупівель визначається в більш ніж 200 тисяч гривень на товари і послуги, та роботи - понад 1,5 мільонів гривень.

Проведення тендеру проводиться в кілька етапів. Першим кроком є подача оголошення замовником на проведення торгів. В оголошенні зазначаються вимоги до закупівлі. Це може бути кількість закуповуваних товарів або послуг, технічні характеристики та інші умови. Також замовник визначає вимоги до кваліфікації виконавця і умови відбору.

Другим етапом є подача заявок на участь в торгах з боку компанії-виконавця. Після обов'язкової реєстрації на електронному майданчику, потенційний учасник вивчає умови торгів, збирає потрібну документацію і подає заявку в електронному вигляді. На цьому етапі задаються уточнюючі питання. Слід пам'ятати, що задавати питання можна в разі, якщо до закінчення строку подання пропозицій залишилося не менше 10 днів.

Для того щоб торги відбулися, потрібна мінімальна кількість учасників. Для допорогових закупівель кількість буде мінімум 1 учасник, для надпорогових - мінімум 2 учасники. Якщо дана вимога не дотримана, торги відміняються.

Третім кроком у проведенні торгів є аукціон. Він проходить в три етапи. Електронна система відкриває пропозиції на ціни від учасників і сортує їх у порядку зменшення. У певній послідовності учасники знижують ціни на кожному етапі.

При оцінці пропозицій від потенційних виконавців замовник керується головним правилом - економічною вигодою. Пріоритет відводиться найменшій ставці. Після визначення найбільш вигідної пропозиції, замовник вивчає документацію протягом п'яти днів. Якщо пакет документів відповідає вимогам замовника, то оголошується переможець і торги закінчуються.

Договір з переможцем торгів укладається протягом 20 днів з моменту оголошення переможця на електронному майданчику.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: прозорро
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Правила участі в тендерах на державну закупівлю*
27 грудень, 2015, 15:35