Прихожани волинського храму приєдналися до ПЦУ, попри залякування судом і незгоду священика

Прихожани волинського храму приєдналися до ПЦУ,  попри залякування судом і незгоду священика
90% прихожан церкви у селі Красноволя Маневицького району проголосували за перехід до Православної Церкви України.

Про це інформаційному агентству ВолиньPost розповів голова Маневицької райдержадміністрації Андрій Линдюк.

Нагадаємо, що серед прихожан церкви з села Красноволя та Погулянка зібрали підписи щодо переходу до Православної церкви України. Близько 90% селян підписалося за таку ініціативу і хотіли оприлюднити ці протоколи після отримання Томосу. Проте, у неділю, 30 грудня, у церкві почали збиратися представники УПЦ МП, які виступали проти переходу громади, тому підписи жителів вирішили оприлюднити раніше.

За словами голови РДА, на збори приїхали священики УПЦ МП з сусідніх сіл та переконували прихожан не переходити до ПЦУ, оскільки вважають перехід незаконним, а також обіцяли громаді «зустріч у суді». Проти переходу виступив і настоятель місцевого храму.

Проте більшість селян проголосували за перехід до Православної церкви України, своє волевиявлення селяни зафіксували документально.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодці прихожани ,показали кацпським підарам хто хозяін в своєму селі .
Відповісти
Та голосувати можуть хоч 110% (думаю в нас і таке можливо) я ж то думаю жоден священик не завадить вам перейти в інший патріархат чи у іншу взагалі віру... проте називайте все своїми іменами тут мова йде не про перехід а про Храм а Храм належить не мешканцям села які моживо ніколи і не ходили в нього....
Відповісти
Щодня ми чуємо благу звістку, що до Православної Церкви України переходять парафії із УПЦ МП. Вчора, наприклад, було оголошено про початок переходу ще 30 приходів на Вінничині. Так, з 11 тисяч парафій Московського патріархату поки що перейшли менше 100, це зовсім невеликій відсоток, здається, але є декілька важливих моментів, на яких я хочу наголосити.

1. Статут ПЦУ хоч і прийнятий на Об'єднавчому Соборі, але ще не вступив в дію і не зареєстрований, бо, як вказано, в ньому ж, Статут вступає в дію ПІСЛЯ отримання Томосу, а Томос про Автокефалію, як ми знаємо, буде вручений митрополиту Епіфанію на Фанарі, у Константинополі, лише 6 січня наступного року.

2. На сьогодні, на жаль, ще немає досконало прописаної законодавчо саме процедури переходу парафій. Законопроект 4128, де ці процедури враховані, вже знаходиться у ВР, сподіваємось на його якнайскоріше прийняття, тоді буде простіше.

3. Звичайна інерція. Священики на парафіях зайняли вичікувальну позицію. Їх дуже довго тримали у рабстві і покорі МПшні архієреї, тому вони поки що не навчилися думати самостійно.

Тим не менш, щодня парафії переходять, не зважаючи на все вище перераховане. Ось інтерактивна карта переходу парафії
https://www. google. com/maps/d/viewer…

Якщо переходять, значить це можливо, і я зараз вам дам самий простий алгоритм переходу до канонічної Української Церкви. Якщо ви бажаєте щоби ваш храм вийшов із розколу та приєднався до світового православ'я, то:

1. Потрібно зібрати однодумців - парафіян і подумати чи не залишитеся ви у абсолютній меншості, коли прийде момент голосування.

2. Якщо за перехід висловлюється достатньо людей, то потрібно іти говорити зі священиком, чи він, у свою чергу, згідний залишити розкол "русского міра". Якщо він погоджується, то справа піде набагато легше і швидше. Якщо батюшка агент ФСБ чи просто дурний, буде складніше, але нічого неможливого немає. Все одно спробуйте йому пояснити, що так чи інакше парафія піде з московітського розколу, а він може або піти з нею, або їхати в Нерюнргрі і там проповідувати слово Боже. Якщо він не повний ідіот, то повинен зрозуміти, що тлумачити Євангеліє у Білій Церкві, чи Миргороді значно комфортніше ніж за Полярним колом.

3. Після цих бесід на парафії потрібно обов'язково звернутися до місцевого Єпархіального Управління Православної Церкви України. Там вам мають розповісти як правильно провести парафіяльні збори, запротоколювати їх проведення, завірити підписи, надати зразки нового Статуту (саме його реєстрація є свідченням зміни конфесії), допоможуть правильно подати документи до місцевої Облдержадміністрації.

Це все більш-менш зрозуміла юридична канва. Але не треба забувати ще один момент. Прихильники МП ніколи не відрізнялися ні знанням канонів, ні інтелігентним поводженням із своїми противниками. Тому потрібно врахувати і цю сторону конфлікту. На перший час обов'язково потрібна охорона храму, бо всіляка тітушня може робити провокації, а також обов'язково врахуйте момент на загальних зборах парафії (а саме ці збори, згідно Закону, є найвищим керівним органом парафії), що можуть бути привезені автобусами абсолютно "ліві" люди, яки будуть кричати, що вони тут життя своє готові покласти за московські єресі. Цих людей ніяк не можна допустити до зборів. Зрозуміло, що в селах це зробити простіше, але й у місті теж можливо.
І остання важлива порада. Не затягуйте з переходом. Зараз агенти церкви МП ФСБ розгублені та не знають як чинити опір переходам, потім може буди складніше. Тому не зволікайте, повертайтеся з розколу і благодать Божа вас не мине.

Олександр Дедюхін

=======
І пам'ятайте: репост може наблизити ще одну парафію до переходу з темряви до світла
Відповісти
"МАКАР",ВИ помиляетесь.Храм належить саме релігійній громаді селища,а не якомусь з патріархатів.Так велить ЗАКОН.Як вирішать мешканці селища-так і буде.
Відповісти
отак і матір продадуть...
Відповісти
Анатолій ты прав уже всё и душу и веру предали за 4 года всю страну уничтожали
Відповісти
"Олександру" все вірно пане Олександре Храм дійсно належить ГРОМАДІ а точніше РЕЛІГІЙНІЙ ГРОМАДІ вказаного Храму. Та якщо Ви уважно почитаєте текст статі то побачете, що в матеріалі вказано "Близько 90% селян підписалося за таку ініціативу". А якщо відкриєте гугл то знайдете що в селі Красноволя до прикладу є ще Храм Успіння Божої Матері КП а можливо серед селян є ще католики, євреї, протестанти або навіть буддисти... проте вони вирішили взяти участь у вирішені долі Храму вам це не дивно?
Відповісти
Якщо відкрити гугл, то стане ясно, що церкви по Україні захоплені рпц імені путлєра і нехай голосують хоч сільські буддисти чи католики - 90 % жителів це показник того, що навіть тіж буддисти готові допомогти православним українським вірянам позбутись ярма сєкти кіріла!
Відповісти
А якщо відкриєте гугл то знайдете, що Храм Успіння Божої Матері КП знаходиться в селі Красноволя зовсім іншого райому.

І з чого Ви взяли, що якщо "серед селян є ще католики, євреї, протестанти або навіть буддисти...", що вони брали участь у вирішенні долі Храму?
Відповісти
Останні новини
Прихожани волинського храму приєдналися до ПЦУ, попри залякування судом і незгоду священика
30 грудень, 2018, 12:59