Луцький зоопарк після снігопаду. ВІДЕО

Луцький зоопарк після снігопаду. ВІДЕО
У Луцькому зоопарку сніг прибирають вручну, бо техніка сюди не може заїхати.

Через затяжну зиму потерпають тварини. Погодні умови спричинили збої і в годуванні, і в розмноженні, - йдеться в сюжеті Першого національного.

У зоопарку снігу - чи не до колін. Але прибирати його доводиться вручну, бо спецтехніка сюди не дістанеться: територія замала. Тож першочергове завдання працівників зоопарку - розгребти вольєри тварин та розчистити доріжки для відвідувачів.

«З 9-ї вечора як почався, то в 7-й ранку тільки лопату поставив у сарай. Як сніг випадає, то до лопати треба братися одразу. Оскільки тільки запустимо, то потім не те що важко, але просто неможливо буде прибрати», - бідкається сторож звіринця Яніс Копєйка.

А от для молодої зубриці Бусі сніг - це справжня розвага. Зимує вона у приміщенні, тож коли тварину випускають на вулицю - бавиться у кучугурах і бігає по вольєру.

«Так як вона росте, в неї дуже багато енергії. Їй потрібен простір для рухів. Якщо зазвичай ми випускали її на прогулянки протягом дня, вони були зазвичай о 9-й ранку. То тепер це більше першої години, можна так сказати. Щоби і сонечко пригрівало трішечки, і тому вона ущімлена, виходить, у своєму природному розвитку», - розповіла директор Луцького зоопарку Людмила Денисенко.



У зоопарку дві пари ведмедів. Старожили - Маша й Міша - у сплячці. Молода пара Ваня й Марта - бадьоряться.

«Ну, Марта більш так від нього залягає у сплячку, але виходить собі, може вийти поїсти і далі йде у сплячку. Але вони теж чекають весну, не залягають так у сплячку. Левів ми зараз буквально взяли, звели, бо морози, 15 градусів морозу. Щоби їм було тепліше, ми їх звели - щоби грілися», - ветеринар Луцького зоопарку Тетяна Литвин.

Через сильні морози скорегували і графік годування тварин. Із триразового перейшли на чотири, а то й п'яти разове. У зоопарку парового опалення нема, тому їжу тваринам готують як колись - на дровах у печі.

«Тяжко, бо морози крепкі. На ніч дасиш, зранку приходиш - воно замерзає усе. Забираєш те все назад мерзле, викидаєш його, несеш у кухню, в кухні розтає. Потім даємо на обід баранам, муфлонам. А так свіже все треба, по-новому різати», - пояснив годувальник звіринця Руслан Нарушець.

Харчів тваринам вистачає, каже директор зоопарку. Підприємство має підсобне господарство, а ще отримує спонсорську допомогу продуктами від місцевих супермаркетів. Щоправда, доставити їх проблематично.

«Були великі снігопади, і машини буксували, не могли приїхати, то ми навіть пару днів лишалися без додаткових харчів», - додала Денисенко.

Як розпогодиться, у зоопарку найперше чекають потомство від птахів - фазанів, канюків, лебедів. А нині через морози їх доводиться тримати у зимових приміщеннях. Хоча торік у цю пору птахи вже були на вулиці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: зоопарк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.