Прощаємо поляків і просимо прощення, ‒ Філарет про Волинську трагедію

Прощаємо поляків і просимо прощення, ‒ Філарет про Волинську трагедію
Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (на фото) звернувся до громадськості з нагоди 70-х роковин масових вбивств на Волині.

Волинську трагедію Патріарх Філарет називає «чорною сторінкою у відносинах двох братніх народів, українського і польського», ‒ пише ІА ZIK.

«Як і між людьми, відносини між народами складаються, на жаль, не лише зі світлих сторінок. Поруч зі спільними перемогами та мирною працею, поруч з дружбою та братерством не раз українсько-польські відносини позначалися конфліктами та боротьбою. На жаль, так було і в минулому ХХ столітті», – говорить патріарх.

Предстоятель УПЦ КП нагадує, що «український та польський народ є християнськими народами, а Господь Ісус Христос закликає нас прощати провини один одному, закликає до любові й миру між собою» та закликає не забувати слова примирення, які звучали в минулому з уст Президентів України та Польщі, парламентарів обох країн, церковних ієрархів та громадських діячів, а саме: «Прощаємо і просимо про прощення».

Ці слова, переконаний патріарх Філарет, допомагають кожному українцю і поляку, «залишити у минулому викликані протистоянням гнів, ненависть, бажання помсти чи реваншу».

Проте предстоятель УПЦ КП не вважає, що правильним буде віддати забуттю саму трагедію, пам’ять про постраждалих та загиблих під час неї. «Повинна залишитися пам’ять. Ми разом повинні гідно вшановувати жертв українсько-польських конфліктів, ми повинні молитися про них. З нагоди роковин Волинської трагедії цього року ми повинні особливо вшанувати загиблих під час братовбивчого конфлікту».

«Від імені Української православної церкви Київського патріархату, від себе особисто звертаюся до братів поляків, засвідчуючи: ми прощаємо і просимо вас про прощення. Мир між нашими народами нехай буде нерукотворним пам’ятником жертвам конфлікту. Нехай Господь упокоїть їхні душі в оселях праведників! Вічна їм пам’ять!» – завершує своє звернення патріарх Філарет.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тарас Шевченко - «Полякам»

Ще як були ми козаками,
А унії не чуть було,
Отам-то весело жилось!
Братались з вольними ляхами,
Пишались вольними степами,
В садах кохалися, цвіли,
Неначе лілії, дівчата.
Пишалася синами мати,
Синами вольними... Росли,
Росли сини і веселили
Старії скорбнії літа...
Аж поки іменем Христа
Прийшли ксьондзи і запалили
Наш тихий рай. І розлили
Широке море сльоз і крові,
А сирот іменем Христовим
Замордували, розп'яли.
Поникли голови козачі,
Неначе стоптана трава.
Украйна плаче, стогне-плаче!
За головою голова
Додолу пада. Кат лютує,
А ксьондз скаженим язиком
Кричить: “Te Deum! алілуя!..”

Отак-то, ляше, друже, брате!
Неситії ксьондзи, магнати
Нас порізнили, розвели,
А ми б і досі так жили.
Подай же руку козакові
І серце чистеє подай!
І знову іменем Христовим
Ми оновим наш тихий рай.

http://www.stihi-xix-xx-vekov.ru/shevchenko2.html

Відповісти
просто старий сектант!
Відповісти
все, що сказано в статті,- то є правда. ми справді маємо простити один одного для майбутнього,от тільки питання чи поляки простять?
Це велика трагедія укр.народу, тільки чомусь про неї дуже мало говорять, краще ж кожен рік згадувати тільки ВВв і щотижня показувати якійсь фільми про неї.
Скільки ж було замордованих, закатованих, та й просто спалених.скільком ще й досі сниться те вигнання і переховування?-багатьом.
Відповісти
200 тис. мирного польского населення вирізали оун-упа...різанину почали перші укри...оце і є героїзм, і славетна історія нацюків
Відповісти
садизм та патологічна жага крові - це те, що характерно для западенців...особливо для волиняк, де в 1943р почалася ця живодерська вакханалія...вирізали жінок, дітей, старих...українців, які рятували поляків, теж вбивали...
Відповісти
Про яке прощення говорить гебнявий агент денисенко?!!
Відповісти
та ніби УПА з німцями воювало?
Відповісти
дурнику...вони сцяли перед тими фашистами і їм служили...Шухевич був гаптманом і зам.батальйону "Нахтігаль", яке вирізало в 1941р у Львові більше 5 тис.поляків, євреїв, українців...
Відповісти
Я так зрозумів, що поляки не збираються визнавати і вибачатись за те, що вони тут творили до війни і під час її. Складається таке враження, що поляки і росіяни(навіть РОА,РОНА) це святі люди прямо голівудські герої - Джони МакЛейни, мать їх, лицарі"без страха и урёка". А от Українці (особливо західні) усі до одного - фашисти, нацисти, сатаністи, єретики, зрадники, педофіли, жорстокі патологічні ідіоти і дебіли. І стали такими усі разом в один день, прямо таки якийсь флешмоб.
Ну і чорт зними з тими поляками, не хочуть не треба, особисто я не перед ким плазувати не збираюсь.
Відповісти
Останні новини
Прощаємо поляків і просимо прощення, ‒ Філарет про Волинську трагедію
27 березень, 2013, 18:47