Фото згорілої електростанції

Фото згорілої електростанції
Електростанція була найбільшим генеруючим обʼєктом Донецької області.

«Подальша доля станції, як і міста не відома, жителі міста в очікуванні!» ‒ написав на форумі неофіційного сайту Світлодарська один з користувачів і виклав фото з попелища, ‒ повідомляє Gazeta.ua.

Пожежа на Вуглегірської ТЕС, що тривала понад 14 годин, практично знищила станцію. Стовп диму бачили за десятки кілометрів.

Згоріла ТЕС була першим за величиною енергогенеруючим обʼєктом Донецької області. Тільки на ревізію її стану знадобиться близько двох місяців, після чого влада обіцяє розпочати відновлення обʼєкта.

Аварія трапилася на першій черзі ТЕС, яка становить 4 енергоблоки по 300 мегават. У момент пожежі на обʼєкті перебували 1,5 тисячі осіб, оскільки була «перезмінка». З палаючого цеху люди вибиралися поповзом, розповідають очевидці. За первинною інформацією, постраждали 3 людини, проте сьогодні кількість постраждалих зросла до 9, одна людина вважається загиблою.

Від високої температури вибухали масляні баки, 4 турбіни першої черги зруйновані, друга черга з 3 енергоблоками по 800 мегават не постраждала, але вона не може функціонувати без тієї, яка згоріла.

У місті Світлодарську аварія торкнулася кожну сімʼю. Незважаючи на запевнення уряду про те, що ніхто з працівників не втратить зарплату і робоче місце, працівники в цьому сумніваються ‒ вважають, що їх заспокоюють, щоб зняти напругу.

«В Україні чимало міст примар, ‒ розповів один із працівників другої черги ТЕС, який брав участь у зустрічі членів уряду з колективом. ‒ Міста енергетиків зі зруйнованими електростанціями нікому не потрібні. На підприємстві в місті люди налаштовані дуже скептично. Деякі в депресії, в розпачі, навіть в паніці. Три тисячі працівників і вся інфраструктура в Світлодарську повʼязана з ТЕС. Як тільки люди почнуть тікати з міста, одразу скоротяться витрати на соціальну сферу, і місто почне вимирати».

Позиція Президента України полягає в намірі відновити ТЕС. Про це заявив віце-премʼєр-міністр України Юрій Бойко, резюмуючи підсумки технічної наради, під час якої обговорювалися можливості оперативної ліквідації наслідків пожежі та надання необхідної допомоги жителям Світлодарська.

На нараді розглянули три блоки питань. Перший ‒ щодо причин виникнення пожежі. Це необхідно для того, щоб надалі не допустити подібних НП на інших обʼєктах. Другий блок питань був присвячений соціальній адаптації людей, які пережили цю трагедію і залишилися без роботи. За словами віце-премʼєр-міністра, ухвалено рішення всіх працівників станції працевлаштувати, щоб вони могли мати гарантовану зарплату і не втратили кваліфікацію. Щодо відновлення ТЕС, Бойко відзначив, що роботи вестимуться цілодобово. Глава регіону Андрій Шишацький запевнив, що постраждалими будуть виплачені компенсації.

Холодна вода і світло в Світлодарську не пропадали навіть відразу після відключення електростанції, але централізованого тепла немає і тепер. Щоб забезпечити обігрівальними приладами якомога більше людей, губернатор звернувся до голів сусідніх міст із проханням про допомогу. Сусіднє місто Дебальцеве надало 30 обігрівачів, Єнакієве ‒ 20, Горлівка ‒ 100 електрообігрівачів, повідомляє прес-служба губернатора.

Рішення про будівництво Вуглегірської ТЕС було прийнято в СРСР в 1966 році, а введення в експлуатацію відбулося в 1972 році. Тоді ця ТЕС була однією з найпотужніших у Європі. Потужність теплоелектростанції 3600 мегават. До складу «Центренерго» вона увійшла в 1995 році.

Одночасно з будівництвом ТЕС поруч виросло селище енергетиків, яке тепер є містом. Життя кожного жителя Світлодарська безпосередньо повʼязане зі згорілою ТЕС.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: НП
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Второй Чернобыль, экологические последствия еще скажутся.
Відповісти
Останні новини
Фото згорілої електростанції
31 березень, 2013, 07:49