Нетуристичний Луцьк, або Що ховають під стінами замку Любарта. ФОТО

Нетуристичний Луцьк, або Що ховають під стінами замку Любарта. ФОТО
Покататися на човні на Синевирі, прогулятися на Хрещатику, випити філіжанку кави у Львові, сходити на «Привоз» у Одесі, порозглядати територію Чернівецького національного університету, помилуватися краєвидами Дністровського каньйону…У будь-якому місці туристів завше ваблять його родзинки.

Що ж у мандрівників передусім асоціюється з Луцьком? Звичайно ж, замок Любарта. Однак їхати у місто туристи не вельми поспішають...

У 2018 році Луцький замок відвідали біля 102 тисяч людей, а це удвічі менше, ніж, наприклад, фортецю у Кам’янці-Подільському. Там лише у минулому році побували 250 тисяч мандрівників.

Щоби привабити у Луцьк туристів організовують різноманітні фестивалі і навіть вигадали нічні театралізовані екскурсії «Романтика та містика Лучеська». Але чи рятує це ситуацію? У місті за 2018 рік отримали 265 тисяч гривень туристичного збору. Тоді як у сусідньому Львові ця сума майже у 25 разів більша – 6,5 мільйона гривень.

Інформаційне агентство ВолиньРost побачило іншу, зовісім нетуристичну сторону древнього Лучеська. Брудний Центральний ринок, мову про знесення якого ведуть вже не перший рік, – не єдина неприємність, за котрою доводиться спостерігати у Старому місті. Купи поліетилену, пластик, розмальовані фасади, побите скло, гілля, розвалюхи, недопалки…Усе це «окупувало» територію довкола візитівки Луцька.

Щороку на прибирання «нічийного» сміття витрачають мільйони гривень. Чиновники кажуть, що, на жаль, цю проблему вирішити вкрай складно, адже все залежить від свідомості людей. От і цьогоріч на прибирання витратять 1,5 мільйона гривень.

За словами директора департаменту ЖКГ Юрія Крася, розкидане сміття - проблема усього міста.

«Така ситуація не лише біля замку. Нічого з цим не зробиш, поки ментальність не зміниться. Можливо, коли люди будуть жити краще, будуть наймати авто, наприклад, для вивезення будівельного сміття, а не викидати де заманеться. А зараз така пора, що сніг розтанув і всі ті відходи видно, які десь викидали на землю», - наголосив він.

За два роки луцькі комунальники встановили приблизно три сотні сміттєвих урн, проте і це не допомогло.

«Я завжди кажу: чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять», - додав Крась.

Передрук заборонено.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 16
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Весна покаже хто де #рав з поліщуків.
Відповісти
запаскуджене довкілля, загаджені недоророслями фасади, нескінченне сміття - це так харизматично, майже по-гейропськи. Туристичне місто!
Відповісти
Мдаа, фавели відпочивають. Таке враження, що фото міста після якогось глобального апокаліпсису. Одні напіврозвалені будівлі та сміття. А ті паркани в старому місті вже по 20 років стоять.
Відповісти
Питання до комунальників які взагалі не прибирають там, і ще, там би хоч постійно був би патруль поліції як не як велике скупчення людей немісцевих. А тож могли муніципали чергувати там. Хоча те що по документах що в парку вони є а насправді знайти їх там взагалі не реально, дивлячись що там кругом п'ють
Відповісти
такого безладу не було ні при жодному керівництва міста. За часів керування укропу місто стало схоже на вигрібну яму.
Відповісти
засраний луцьк...
Відповісти
Не треба тут політики, за всіх мерів там був бардак, просто як би відповідні органи працювали норм то усе б було норм
Відповісти
ОЙРОПА ПУСКАЙ НЕГРЫ УБИРАЮТ
Відповісти
А в таких делах как наведение порядка активистов не найдёш дураков нет
Відповісти
на що заслуговують те й мають. скажемо дякую місцевим.
Відповісти
Чисто не там де прибирають, а там де не смітять. Це ж яким бидлом треба бути, щоб розвести такі срачі. А потім розкпзують, що влада винна чи президент чи уряд. Гірше москалів з глубінкі. Ганьба, лучани!
Відповісти
Наведіть нарешті порядок з транспортом.Обіцяли зробити платний в'їзд. Туристи пройти не можуть в базарні дні.
Відповісти
Залучити так званих «активістів» які жити не можуть переживають за старе місто, шкода, що тільки язиками і в соцмережі. А попрацювати для міста не хочеться?
Відповісти
Оголосіть увесь список заморожених об'єктів сім'ї Рабанів в Старому місті.
Відповісти
Муніципали? Та є вони там, чому ж нема. Як план треба підігнати. Тоді йдуть, зловлять кілька студентів із цигарками, і все, план виконано, а срач від базару і точок прийому вторсировини залишився. Про розвалюхи і кілька разів горілі притони мовчу.
Паркування платне другий рік запустити не можуть. Влада старається! Базар на місці стоянки закрили? Не побачив. Зате на рік Кафедральну із тим парканом-тунелем знову продовжили.
Відповісти
Гола правда. Покажіть це пустоцвіту й полішуку - нехай ідуть замітають (саме для їхньої кваліфікації робота). Місто все за\ране. Таке враження, що живеш на смітнику.
Відповісти