Переваги використання мінеральної вати для вирощування рослин*

Переваги використання мінеральної вати для вирощування рослин*
Найчастіше купити мінеральну вату в «Будмакс» вирішують для утеплення, звукоізоляції та протипожежного захисту. Але цей матеріал також непогано себе зарекомендував у вирощуванні різноманітних рослин. Завдяки виготовленню з розплавленого базальту він не містить насіння бур’янів, шкідників та збудників захворювань. Високоякісна вата практично не розкладається з часом, як багато інших натуральних субстратів.

Плюси мінеральної вати як субстрату

Спочатку базальтова вата використовувалася виключно в якості термоізоляційного матеріалу. В кінці 1960-х років у Данії були проведені дослідження для перевірки можливості використання кам’яної вати в якості субстрату для гідропонних рослин. Експерименти показали непогані результати. Звідтоді методика використання вати як середовища для вирощування рослин постійно вдосконалюється. Такий підхід практикується і великими фермерськими підприємствами, і малими виробниками.

Після зволоження стандартний продукт містить близько 80% поживного розчину і 5% волокон. Ще 15% об’єму займає повітря. Співвідношення може трохи змінюватися між різними марками матеріальної вати.

Ключові переваги матеріалу:

• Зберігає фізичні властивості протягом тривалого часу. Можна використовувати повторно. Перед цим бажано проводити стерилізацію парою для знищення шкідників та збудників захворювань.
• Мала вага дозволяє швидко переміщувати субстрат. Після зволоження він стає важчим, завдяки чому зникає ризик легкого перевертання рослин.
• Можна самостійно підготувати субстрат під рослини практично будь-якого розміру.
• Матеріал пропускає повітря, що створює ідеальні умови для швидкого розвитку кореневої системи.
• Більшість видів мінеральної вати не впливають на pH чи склад поживної суміші. Для цього потрібно вибирати високоякісний продукт без сторонніх домішок. Сама мінеральна вата не виділяє поживних речовин. Вона не містить природних стимуляторів росту, таких як гумінова кислота. Ви можете самостійно контролювати склад поживної суміші на кожній стадії розвитку рослини.
• При надмірному поливі зайва рідина доволі швидко відводиться від коренів завдяки пористій структурі матеріалу. Для рівномірного розподілення вологи потрібно викладати субстрат на гладку горизонтальну поверхню.
• Матеріал одразу готовий для використання. Достатньо змочити субстрат, щоб створити комфортне середовище для рослин.
При утилізації старої базальтової вати рекомендується використовувати респіратор, щоб захистити органи дихання він дрібних твердих часток.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Переваги використання мінеральної вати для вирощування рослин*
19 лютий, 2016, 14:34