Надійний модульний будинок для постійного проживання: особливості будівництва*

Надійний модульний будинок для постійного проживання: особливості будівництва*
Модульний будинок представляє собою збірну конструкцію з секцій, які називаються модулями. Головна особливість такого методу полягає у виготовленні секцій на певній відстані від будівельного майданчику. Спочатку окремі елементи збирають в закритих приміщеннях, а потім доставляють на об’єкт та встановлюють відповідно до плану. Блоки можуть бути розташовані збоку один від одного, складатися в кілька поверхів, розташовуватися в інших конфігураціях. В результаті модульні будинки монтуються набагато швидше в порівнянні з традиційними об’єктами нерухомості. Також вони дозволяють зекономити кошти, а в разі необхідності розібрати усю конструкцію та перенести її на нове місце.

Процес будівництва

Модулі зазвичай виготовляються в приміщенні на складальних лініях. Створення блоку, в залежності від його розмірів та наповнення, може займати від 1 до 3 місяців. Прості блоки інколи виготовляють навіть за 10 днів. Модулі можуть бути інтегровані в уже готові об’єкти чи виготовлятися окремо. При відповідному замовленні їх оснащують електропроводкою та іншими комунікаціями. В цілому від 60% до 90% будівництва здійснюється на складальних лініях.

Після цього модулі транспортують на будівельний майданчик, де збираються за допомогою підйомного крану. Швидкість процесу забезпечується й за рахунок того, що підготовку майданчику здійснюють під час збирання блоку. Робота проходить в приміщенні, тому погода на неї ніяк не впливає.

Інші переваги, які досягаються завдяки такому підходу:
• Економія на робочій силі, техніці.
• Захист будматеріалів від псування.
• Можливість доставки блоків до віддалених місць.
• Екологічно чистий будівельний процес. Зменшується кількість відходів у порівнянні зі зведенням конструкції на місці «з нуля».
Довжина модулю залежить від загальної конфігурації будівлі, особливостей земельної ділянки та затвердженого плану. Найчастіше це близько 9-22 м.

Особливості модульних будинків



Найчастіше використовують два типи матеріалів:
• Дерево. Перевагою є нижча вартість конструкції.
• Метал. Відрізняється міцністю, довговічністю, підвищеною стійкістю до вологи.

Рідше використовують готові бетонні елементи.

Як зазначалося вище, найбільша відмінність між традиційною та модульною конструкцією будівлі полягає в тому, що основна частина роботи над блоками проходить у приміщенні. При традиційному будівництві об’єкт зводять на місці «з нуля».

Постійні будівлі не мають певного обмеженого терміну експлуатації. Для тимчасових конструкцій він складає близько 20-25 років. Цей термін можна продовжити, якщо забезпечити ретельний догляд за модулями.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучан кличуть на екофорум
11 березень, 2017, 16:31
Надійний модульний будинок для постійного проживання: особливості будівництва*
11 березень, 2017, 15:55