Колківській республіці – 70

Колківській республіці – 70
7 квітня минуло 70 років від дня створення Колківської республіки.

Вона стала унікальним прикладом нездоланної волі наших краян до відновлення української державності, - пише Волинська правда.

Впродовж весни 1943 року загонами Української повстанської армії було звільнено від німецьких окупантів ряд населених пунктів Меневицького, Цуманського, Рожищенського, Ківерцівського районів Волинської області та Степанського району Рівненської області. На цих теренах постало напівдержавне утворення, відоме як Колківська республіка.

На думку історика та краєзнавця, старшого наукового співробітника відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Сергія Лиса, «символічно днем її заснування можна вважати день Благовіщення Діви Марії (7 квітня). Адже Богородиця є небесною покровителькою український вояків Повстанської армії».

Він також констатує, що «після встановлення у Колках української влади містечко стало місцем зосередження політичного й військового проводів ОУН і УПА. Зокрема тут дислокувався штаб Дмитра Клячківського (псевдо «Клим Савур») – першого командира загонів УПА у 1942 – 1943 роках. У Колках розташовувалася військова школа кіннотників… Тут містився і штаб групи УПА-«Турів», командиром якої до липня 1943 року був «Олег», а потім «Рудий».

У Колках якийсь час перебував і Роман Шухевич. У самому містечку діяли також школи артилеристів і мінерів, курси самооборонної кінної розвідки та політосвіти. В селі Рудня функціонувала старшинська школа, а в селі Старосілля розмістився великий видавничий осередок».

Сергій Лис каже, що «цивільне правління здійснювали районна і сільські управи, які тримали тісний зв`язок із населенням. Заходами політичної влади керував Юрій Шевченко (псевдо «Моряк») та поетеса Галина Рейкіна».

На території так званої Колківсьої республіки працювали хлібопекарня, молочарня, готель, лікарні, польовий шпиталь, електростанція, відновилися заняття у школах. У жовтні 1943-го відбулася вчительська конференція за участю майже 80 освітян, кожному з яких вручили посібник «Українознавство». Міську управу очолював «Гонта», Революційний суд – Тихін Регещук.

Правда, 4 листопада окупантам, «залучивши регулярні німецькі фронтові частини та підрозділи російських власовців і задіявши танки та авіацію», вдалося знищити повстанську державу.

Як резюмує Сергій Лис, незважаючи на нетривалу в часу історію існування, «Колківська республіка діяла як досить організоване владне утворення з елементами державності. Вона стала справжнім маленьким прообразом майбутньої України».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: історія, УПА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
То наша історія. Треба щоб всі її знали.
Відповісти
Останні новини
Колківській республіці – 70
09 квітень, 2013, 07:31