«Чи якісне вугілля видобувають на Волині? Так!», – керівник ДП «Волиньвугілля» Андрій Пилипюк

«Чи якісне вугілля видобувають на Волині? Так!», – керівник ДП «Волиньвугілля» Андрій Пилипюк
Вугілля, яке видобувають на Волині, має хороші якісні показники і є затребуваним на ринку.

Міф про не, що волинське вугілля – недостатньо якісне спростував в.о. генерального директора ДП «Волиньвугілля» Андрій Пилипюк. Про це йдеться у його статті «Чи є світле майбутнє у чорного золота Волині».

Як він пояснив, вугілля, яке видобувають на двох нині діючих шахтах – №9 «Нововолинська» та «Бужанська» – належить до марки ДГ (довгополум’яне газове).

«У природі існує вугілля, яке має суттєво більшу теплоту згоряння – наприклад, антрацитове, коксівне. Але ці марки вугілля не варто порівнювати, бо вони використовуються здебільшого у металургії. Марка вугілля ДГ – досить затребувана, здебільшого, її купують теплоелектростанції. Тим більше, що через ситуацію на Сході Україна втратила усе антрацитове та велику частину коксівного вугілля. І ТЕС, які орієнтувалися на такі марки вугілля, зараз уже встановлюють нове обладнання і переходять на ДГ», – пояснив гендиректор.

Загалом якість вугілля визначається таким показником як зольність – тобто вміст у вугіллі домішку, який не згоряє. Теплові станції приймають вугілля із зольністю 26-28%.

На шахті № 9 видобувають вугілля із показником 25-30%.

Трохи інша ситуація на шахті «Бужанській». Там показник – 40-45%. Тому це вугілля збагачують на спеціальній фабриці в Червонограді.

«Не можна казати, що волинське вугілля – погане. Це неправда. І в Львівській області, і на Донбасі є безліч шахт, чиє вугілля потребує збагачення. Натомість є лише кілька копалень, де видобувають вугілля, яке не потребує збагачення. Серед них, до речі, і наша шахта №9», – пояснює Андрій Пилипюк.

Нагадаємо, на волинській шахті «Бужанська» готуються до запуску потужної лави, запасів вугілля у якій – близько 450 тисяч тонн.

ЧИТАТИ ПОВНІСТЮ СТАТТЮ АНДРІЯ ПИЛИПЮКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Чи якісне вугілля видобувають на Волині? Так!», – керівник ДП «Волиньвугілля» Андрій Пилипюк
23 березень, 2019, 21:26