Як збирати насіння соняшника?*

Як збирати насіння соняшника?*
Вирощувати соняшник доволі легко – він розвивається практично самостійно. Потрібно лише забезпечити йому зволоження та захист від шкідників. Придбати високоякісний посівний матеріал через інтернет ви можете тут - https://makagro.com.ua/uk/nasinnja-sonjashnika. Збирати урожай можна приблизно через 30 днів після запилення. Щоб мінімізувати втрати насіння, враховуйте наведені нижче поради.

Захист від птахів

Ви витратили багато часу і грошей, вирощуючи соняшник. Тому не варто дозволяти птахам склювати весь врожай. Починайте перевіряти зрілість насіння невдовзі перед сезоном збору. Пелюстки квіток засихають, а голівка рослини хилиться до землі. Коли соняшник достигає, потрібно просто зрізати голівку. Повісьте їх в сухому теплому місці, подалі від гризунів та комах.

Не поспішайте

Почекайте, доки рослина під голівкою стане коричневою, перш ніж збирати насіння. Хоча ви можете зробити це й раніше, після потемніння рослини видаляти насіння стає простіше. Це важливо для власників невеликих полів, які займаються ручною працею.
Якщо зрізати рослини надто рано, навколо насіння можуть лишатися вологі оболонки. Знадобиться додаткова робота, щоб видалити їх. Якщо ж зволікати зі збором врожаю, насіння стає сухим і легшим. Воно падає на землю і перетворюється у відходи. Для фермера це означає збитки.

Накрийте голівки

Після достигання насіння поступово сохне, зменшується в об’ємі та випадає з голівки. Щоб зменшити кількість відходів, надягніть на соняшник дрібну сітку чи паперовий мішок з отворами для повітря. При зборі врожаю зріжте голівку, і вона опиниться в мішку. Все насіння залишиться у вас, а не впаде на землю. Також це забезпечить додатковий захист від птахів.

Збір насіння

Після повного висихання голівки насіння легко видаляється вручну чи з використанням спеціальної техніки. Ви можете просто взяти голівку і потерти її рукою. Для пришвидшення процесу використовуйте жорстку щітку.

Зберігання

Невелику кількість насіння можна зберігати в герметичних скляних банках. Для більших об’ємів використовують тканинні мішки. Головна умова – забезпечити циркуляцію повітря для видалення вологи.

Зберігання здійснюється в теплих сухих місцях. Без належної вентиляції врожай може бути пошкоджений пліснявою та комахами.

Насіння після збору можна одразу ж використовувати для використання в їжу, або ж зберегти для висаджування в наступному сезоні. Чим сухіше насіння, тим довше воно зберігається. Для захисту від вологи можете покласти у мішки чи банки пакетики з силікагелем, який добре поглинає воду.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.