Як 3D друк змінює сучасну медицину?*

Як 3D друк змінює сучасну медицину?*
3D сьогодні застосовується у багатьох сферах діяльності. В області медицини технологію використовують у чотирьох основних напрямках. Активно вивчається можливість створення органів людини, прискорення хірургічних процедур, виготовлення дешевих інструментів та протезів. Вже зараз купити 3д принтер вирішують багато медичних закладів, які займаються експериментальною діяльністю. Великий вибір 3д обладнання можна знайти на сайті https://3ddevice.com.ua.

Часто для створення точної цифрової моделі використовуються такі методи візуалізації, як рентгенографія, комп’ютерна томографія, УЗД, МРТ. Деякі експерти прогнозують, що до 2025 року об’єм 3D друку в медицині складе $ 3,5 млрд. Розгляньмо основні напрямки використання цієї технології у медицині.

Біодрук тканин та органоїдів

Біопринтери використовують не пластик, а суміш з живих клітин (біочорнила). Ці органоїди можуть використовуватися для численних досліджень, оскільки вони копіюють справжні людські органи в мініатюрі. Також вони розглядаються як бюджетна альтернатива звичайним матеріалам для трансплантації.

Американський Університет Вейк-Форест в травні 2018 року опублікував повідомлення про створення тривимірного органоїду головного мозку для моделювання захворювань і тестування ліків. І це лише один с прикладів.

Більш ефективні операції

Ще одне застосування 3D друку в медицині – створення реплік органів, специфічних для кожного пацієнта. Хірурги можуть використовувати їх для практики перед виконанням складних операцій. Було доведено, що такий підхід дозволяє значно знизити ризик помилок.

У січні 2018 року хірурги в Белфасті успішно провели трансплантацію нирки для 22-річної жінки з використанням 3D друкованої моделі нирки її донора. Трансплантація загрожувала ускладненнями, оскільки її батько, який був її донором, мав несумісну групу кров.

Виготовлення хірургічних інструментів

За допомогою 3D принтерів можна виготовити стерильні хірургічні інструменти, такі як щипці, ручки скальпелів, затискачі. Ці інструменти можна використовувати для роботи на важкодоступних ділянках тіла без додаткового ушкодження тканин.

Однією з головних переваг використання 3D друку є істотно нижні витрати на виготовлення інструментів.

Виготовлення протезів

3D друк в медичній сфері може бути використаний для виготовлення протезів кінцівок, які враховують індивідуальні особливості пацієнта. Звичайні протези потрібно чекати місяцями і навіть роками. 3D друк значно прискорює цей процес, а також робить вироби дешевшими.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.