У луцькій мерії завелися «фінансові» наглядачі

У луцькій мерії завелися «фінансові» наглядачі
У Луцькій міській раді депутати створили новий відділ фінансового контролю й аудиту, втім не змогли дійти згоди щодо функцій і правил його роботи.

Цей відділ, як повідомляв раніше луцький міський голова Микола Романюк, перевірятиме економічну діяльність комунальних підприємств та структурних підрозділів мерії.

Відповідне рішення про створення відділу депутати прийняли 25 січня.

Не зважаючи на те, що відділ створили, по суті, він діяти не може. Адже депутати «провалили» проект рішення, яке би затвердило положення про діяльність відділу. Відповідно до пропонованого проекту положення про відділ, на структурну одиницю будуть покладені обов’язки не лише перевірки діяльності підприємств, а й тендерні закупівлі.

У відділі працюватиме дві людини, а очолить його, ймовірно, заступник начальника управління фінансів та бюджету Валентина Малютіна.

Зрештою, і сама доцільність відділу викликала дискусію з-поміж обранців громади.
На думку депутата і бізнесмена Романа Бондарука, ефективніше було би залучати контролерів «зі сторони» та платити їм гроші. Мовляв, внутрішній аналіз і так відбувається, а зовнішній аудит буде об’єктивним і дієвим.

Народний обранець Сергій Сівак погоджується, що періодично робити аудит підприємства потрібно, залучаючи незалежні структури. Якщо ж аналізувати роботу подібних відділів у інших містах, то Сівак каже, що у результаті перевірок робота підприємств покращилася не набагато.

Депутат Андрій Калахан висловив думку, що створення спеціальних контролюючих груп цілком достатнє. Або ж залучати незалежних аудиторів. Мовляв, не в інтересах таких компанії приховувати якісь дані або брати хабарі, так як це зіпсує репутацію фірм-аудиторів.

«Якщо вже ми хочемо дискусію, то не клуб по інтересам, а по факту. Якщо хтось знає, що таке аудит – то він перевіряє правильність бухгалтерських операцій. А внутрішній контроль – це перевірка доцільності витрачання коштів. Якщо ми створимо такий відділ і він буде працювати правильно, то ми зможемо знайти економію і окупимо витрати на функціонування відділу», - зазначив депутат Юрій Корольчук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"А внутрішній контроль – це перевірка доцільності витрачання коштів."
Пан Корольчук всіх повчає, але сам погано розуміє про що говорить. Щоб визначити доцільність витрачання бюджетних коштів слід проводити досить дорогі та тривалі процедури аналізу витрат і вигод (cost-benefit analysis). Складність такого аналізу у прив'язці очікуваного соціального ефекту до грошових коштів. Всі інші перевірки ефективності будуть суб'єктивними, а їхня мета - отримати нагоду для чергового перевиборчого словоблудства.
Крім того, я не розумію, а чим депутатів не влаштовує робота КРУ?
Відповісти
Просто треба кудись пристроїти чиюсь чергову коханку.
Відповісти
Ха-ха-ха :) Відділ сворили, а чим він буде зайнятись, ще не вирішили. Ну, поки не вирішать, працівники будуть в Однокласниках грати у веселу ферму і отримувати зарплату просто так :)
Відповісти
Останні новини
У луцькій мерії завелися «фінансові» наглядачі
25 січень, 2012, 17:54