Колізія: депутати Луцькради можуть двічі попросити Януковича помилувати Тимошенко

Колізія: депутати Луцькради можуть двічі попросити Януковича помилувати Тимошенко
На найближче засідання сесії Луцької міської ради на розгляд депутатів виносять відразу два проекти рішення про звернення до української влади з вимогою помилувати Юлію Тимошенко.

Як видно з оприлюдненого порядку денного 40-ої сесії Луцької міської ради, на розгляд виноситься два звернення до Президента України Віктора Януковича. Обидва стосуються вимоги видати указ щодо помилування Юлії Тимошенко. Відрізняється хіба що стилістика і риторика звернень. Суть вимог – однакова. Що спонукало авторів рішень скласти ці звернення і чим будуть переконувати вони своїх колег підтримати саме їх рішення?

ЧИ ВЕЛИКА РІЗНИЦЯ?

Авторами проектів рішень є депутат Сергій Григоренко (ВО «Батьківщина») та його колишній однопартієць депутат Андрій Осіпов.

Проекти рішень дуже схожі – обоє авторів навіть передбачили пункт про необхідність надіслати це рішення іншим міським радам, аби спонукати їх ухвалити таке ж звернення.

Тексти самого звернення. Подаємо їх повністю:

Проект Андрія Осіпова:

«ЗВЕРНЕННЯ

(пропозиція органу місцевого самоврядування на підставі п. 6 Положення про порядок підготовки та внесення проектів актів Президента України, затверджене Указом Президента України від 15 листопада 2006 року № 970/2006)

Згідно із Резолюцією Парламентської Асамблеї Ради Європи "Функціонування демократичних інституцій в Україні" від 26 січня 2012 року, Асамблеєю висловлено ряд вимог до України, зокрема зняти обвинувачення проти колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко та розглянути усі наявні в Президента України правові засоби, щоб звільнити колишніх членів уряду.

Рекомендації ПАРЄ є частиною діючого законодавства України, в силу ст. 9 Конституції України, ст.ст. 15, 16, 19 Закону України «Про міжнародні договори України», положень Статуту Ради Європи, що ратифіковані Україною 09 листопада 1995 року.

Луцька міська рада переконана, що ухвалення рішень про припинення кримінальних переслідувань і про звільнення з ув’язнення є в компетенції Президента України. Згідно із конституційними повноваженнями наданими Президенту України саме Ви, Віктор Янукович, наділені безумовним правом здійснення помилування. Таке право обумовлено статусом гаранта додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Луцька міська рада звертає увагу, що згідно із Конституцією України та Кримінальним кодексом України, право на помилування осіб підданих кримінальному покаранню є безумовним правом, тобто не містить ніяких процедур, окрім видання відповідного Указу Президента України.

Що стосується наявності Положення про порядок здійснення помилування, яке обумовлює наявність певної процедури у вигляді подання клопотань про помилування, засідання комісії з помилування тощо, то тут слід звернути увагу на наступне.

Дане положення фактично є підзаконним нормативно-правовим актом, що затверджений Указом Президента від 16 вересня 2010 року №902/2010, а відтак може бути змінений Президентом України.

Луцька міська рада схвально ставиться до видання Указу щодо помилування Юрія Луценка. Як показала практика є усі можливості відступлення від звичних процедур та обумовлення спеціального порядку помилування окремих осіб.

Враховуючи викладене вище просимо Вас як Президента України видати в якомога коротший термін Указ про помилування Юлії Тимошенко».

Проект Сергія Григоренка

ЗВЕРНЕННЯ

Пане Президенте!

Нещодавно Вами був виданий Указ про помилування колишнього Міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. Ця подія отримала схвальні оцінки як представників міжнародного співтовариства, так і переважної більшості мешканців України, зокрема і жителів міста Луцька.

Проте болючою невирішеною проблемою української політики лишається ув’язнення Юлії Тимошенко, яка двічі перебувала на посаді Прем’єр-міністра Україні і сьогодні є одним з найпопулярніших політиків нашої країни. Діяльність Юлії Володимирівни підтримають, як засвідчили останні вибори Президента України, понад десять мільйонів українських виборців. Проблема Тимошенко перестала вже бути власне внутрішньо українською.

Звільнення Юлії Тимошенко є ключовою вимогою до керівництва України з боку Європейського Союзу для підписання Угоди про асоціацію з нашою державою. Ця угода - великий шанс для всіх українців увійти до великої, потужної європейської спільноти, позбавитись тиску з боку неоїмперської Росії, отримати можливість для подальшого зростання економічного і соціального добробуту в нашій країні. А як засвідчують усі соціологічні опитування, саме європейський вектор розвитку сьогодні підтримує переважна більшість мешканців України.

Хочемо звернути Вашу увагу, пане Президенте, і на гуманітарний аспект даної проблеми. Юлія Тимошенко має ряд серйозних проблем із здоров’ям і потребує негайного лікування, що неможливо належно забезпечити в ув’язненні. Ви неодноразово заявляли про гуманізацію кримінального законодавства України і помилування Юлії Тимошенко може стати нагодою ще раз підтвердити серйозність Ваших намірів щодо цього.

Тому з метою збереження історичного шансу входження України до Європейського співтовариства, зміцнення громадянського миру і спокою в нашій державі, подальшого розвитку інститутів демократії закликаємо Вас, пане Президенте, в найближчий час видати Указ про помилування Юлії Тимошенко.

ХТО РАНО ВСТАВ…

Незважаючи на здавалося б спільність поглядів і ідей, які мусять стояти над внутріпартійними чварами, й у цій ситуації її фігуранти знайшли «підводні камені». Андрій Осіпов невдоволений тим, що проект Сергія Григоренка – у порядку денному під номером 95, а проект Осіпова – під номером 100.

Адже, якщо депутати проголосують за звернення авторства Григоренка, логічної потреби підтримувати звернення Осіпова з цього ж питання немає. Таке укладання порядку денного сесії Андрій Осіпов вважає несправедливим. Він переконує, що подав проект раніше, аніж його колега-депутат. Саме тому, мовляв, проект Осіпова має йти першим.

Андрій Осіпов переконує: подібні випадки, коли проекти щодо резонансних справ «м’якші за змістом, де вихолощена певним чином ідея», вже ставили так, аби вони передували більш жорстким проектам.

Сергій Григоренко, своєю чергою, каже, що часу передачі паперів не пам’ятає. Каже лише, що це було 10 квітня. У той же ж день, коли документи заносив і Осіпов.

ЩО КАЖЕ МІСЬКИЙ ГОЛОВА

Як відомо, формує порядок денний луцький міський голова Микола Романюк. Саме він визначає у якій послідовності сесія розглядатиме проекти рішень.

«Я, як міський голова маю право ставити перелік питань в тій чи іншій послідовності. В Осіпова не одне питання. В нього ряд питань, тому я їх поставив блоком, аби один доповідач був», - пояснив луцький міський голова Микола Романюк.

На питання, чому проект Осіпова поставили після проекту Григоренка, Романюк відповів: «Я так вважав за потрібне. Депутат Осіпов просто забирає час на сесії. А в кінці хай вже поговорить».

ХТО КОМУ УСТУПИТЬ?

«Я готовий зняти свій проект. Але найкращий варіант був би об’єднати тексти звернень. Текст рішення нічим не відрізняється, а от тексти звернення мають відмінність. Я буду радий додати до звернення кілька речень, якщо на це буде згода Григоренка. Якщо ні – я проголосую за проект Григоренка, бо для мене важливішим є результат проходження проекту рішення, аніж задоволення власних амбіцій», - каже Осіпов.

Втім депутат зазначає, що станом на 15 квітня з Григоренком про об’єднання проектів особисто не говорив, втім під час засідання постійної комісії таку пропозицію надасть.

Сам же ж Сергій Григоренко переконує, що їхній фракції «нашіптувачі» і «підкажчики» не потрібні. Каже, що Осіпов має право готувати власні проекти, втім Григоренко переконує, що звертатиметься до інших фракцій, аби ті підтримали саме його проект. Проект Осіпова Григоренко підтримати не готовий.

«Ні в якому разі не готовий підтримати. Бо ця людина (Андрій Осіпов, - ред.) своїми вчинками і діями поставила себе поза командою. Партія дала їй оцінку – виключила його з партійних лав. Тому ми сприймаємо всі ці його подання як особистий піар і певні провокації. Ми спроможні самі як фракція напрацювати звернення щодо захисту нашого лідера», - заявив Сергій Григоренко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я знаю точно - Григоренко вкрав ідею Осіпова і навіть не соромиться
Відповісти
Григоренко клоун. Навіть не смішно, і це обранець громади, керівник опозиційної партії?! Як студент ПТУ на екзамені.





Відповісти
Осіпов - це луцький Ляшко. У Верховній Раді депутати від БЮТ теж не проголосували за проект закону підготовленого Ляшком про помилування Тимошенко.
Відповісти
Не зрозумів зі статті хто в кого ідею вкрав, хто плагіатор??? Треба було б написати чиє рішення надійшло першим.
Відповісти
Місце Григоренка - на одній лавці з Вікторовим! Це лише питання часу.
Відповісти
Останні новини
Колізія: депутати Луцькради можуть двічі попросити Януковича помилувати Тимошенко
16 квітень, 2013, 17:46