Теракт у Бостоні. Хронологія подій. ФОТО

Теракт у Бостоні. Хронологія подій. ФОТО
Офіційно повідомляють про трьох загиблих, серед яких ‒ 8-річний хлопчик.

Трагедія в Бостоні ‒ тема номер один у США та світі, ‒ пише Forbes.

Згідно з повідомленням бостонської поліції, перше вибуховий пристрій спрацював о 14:50 за місцевим часом на північній стороні вулиці Бойлстон-стріт за 15 метрів від фінішної межі марафону.

Друга бомба вибухнула приблизно через 10 секунд за 90 метрів від першої. Офіційно повідомляється про трьох убитих. У місцеві лікарні, за даними Associated Press, після вибуху доставлені 144 людини. Як вказав один із представників органів правопорядку в інтервʼю виданню Boston Globe, один із загиблих ‒ восьмирічний хлопчик.

Хірург травматологічного відділення лікарні Massachusetts General Hospital Пітер Фагенхольц розповідає, що багато постраждалих надійшли з ураженнями нижніх кінцівок. Деякі травми настільки серйозні, що потрібна ампутація. Більшість поранень ‒ осколкові, однак Фагенхольц не підтвердив повідомлення про те, що бомби були начинені металевими кульками від підшипників. За його словами, лікарі витягли з ран безліч дрібних металевих осколків, але поки складно сказати, чи дійсно це вражаючі елементи вибухового пристрою.

Один із експертів, колишній спецагент особистої охорони президента США Крістофер Фолькенберг зазначив, що, судячи з фотографій і відеоматеріалів з місця подій, вибухові пристрої були компактними, можливо ‒ саморобними. Про невеликої потужності заряду може свідчити й те, що поруч з місцем першого вибуху вціліли кілька вітрин.

Під час прес-конференції 15 квітня комісар поліції Бостона Едвард Ф.Девіс підкреслив, що інших вибухових пристроїв за маршрутом Бостонського марафону не виявлено. Проте пізніше журналісти CBS з посиланням на конгресмена Білла Кітінга повідомили, що поліція знайшла ще кілька бомб, в тому числі в одному з готелів.

Вибухові пристрої спрацювали приблизно через дві години після того, як переможці марафону перетнули фінішну лінію на площі Коплі-сквер, однак у момент вибухів на площі все ще перебувало безліч учасників марафону і глядачів. За повідомленням спортивного журналу Runners World, з 23 326 учасників до фінішу дісталися 17 584 людини. Відразу ж після прибуття рятувальних служб поліція евакуювала спортсменів і глядачів із зони вибуху і блокувала прилеглі до готелю вулиці, не дозволяючи гостям виходити.

Особистість і мотиви організатора вибухів поки невідомі. Бостонська радіостанція WBZ повідомила, що в органів охорони правопорядку є запис з відеокамери спостереження, на якій видно підозрюваного, ‒ чоловік ніс кілька рюкзаків. Один із них він залишив у зоні вибуху. Близько 20:00 за місцевим часом бостонська поліція розповсюдила повідомлення про те, що розшукується темношкірий чоловік з чорним рюкзаком, незадовго до вибухів намагався проникнути за огорожу біля фінішної межі марафону. У той же час комісар бостонської поліції Девіс спростував інформацію про те, що в одній з лікарень поліція допитувала підозрюваного в організації вибухів.

Побоюючись повторних атак, правоохоронні органи посилили заходи безпеки як в штаті Массачусетс, так і по всій країні. За повідомленнями Associated Press, в Бостоні тимчасово відключили стільниковий звʼязок, щоб запобігти дистанційному підриву інших вибухових пристроїв, які могли знаходитися в місті. Проте пізніше оператори мобільного звʼязку спростували інформацію про відключення. Тимчасово були закриті кілька гілок бостонського метро і блоковані мости через річку Чарльз. Крім того, Федеральне авіаційне управління США припинило польоти в повітряному просторі Бостона. На атомній електростанції в м. Плімут, штат Массачусетс, розташованій приблизно в 70 км від міста, введено посилений режим безпеки.

Посилено заходи безпеки і в інших містах США. Наприклад, департамент поліції Нью-Йорка оголосив, що збільшить кількість патрулів у місцях скупчення туристів. У Вашингтоні перекрито рух по вулиці, що проходить поряд з Білим Домом.

Дату вибухів їх організатор міг вибрати невипадково. 15 квітня ‒ останній термін здачі податкових декларацій в США. Зараз в країні змінюється податкове законодавство. Прийдешніми змінами незадоволені багато громадян. Крім того, в США відзначають День патріотів ‒ офіційне свято на честь початку війни за незалежність.

Губернатор штату Массачусетс Деваль Патрік вказав, що більшість обʼєктів в Бостоні сьогодні будуть знову відкриті. Виняток ‒ станція метро, яка знаходиться поруч з місцем вибухів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: НП
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
си файна новина!!
Відповісти
Так и надо учить зарвавшихся америкосов.
Відповісти
Ти зазомбований і дурнуватий вилупок!!!
Відповісти
будешь радоваться когда горе придет к тебе.
ваши политики и жиды имеют вас раком и ваши дети на вашей же земле будут присмыкаться. жиды приезжают сюда неработать и уезжают вас работать в другие страны. бездари имеют миллиарды.инфлируют жизни,кучи людей,которым отведено ровно столько-же. чем тебе плоха америка-это их проблемы?- смотри в каком гавне ты сидишь...
Відповісти