Як формуються ціни на природний газ у Європі?*

Як формуються ціни на природний газ у Європі?*
Інститути європейського газового ринку значно змінилися за кілька останніх десятиріч. Стала менш значущою прив’язка до цін на нафту. На перший план виходить конкуренція між різними постачальниками блакитного палива. Національні ринки у Північно-Західній Європі все більше інтегруються один з одним. Однак кількість постачальників все ще є доволі обмеженою. Потенційно це може становити загрозу підвищення цін для споживачів через монополізацію ринку. Крім того, ціна на газ інколи різко змінюється і через погоду. Так, у 2012 році дуже холодний лютий по всій Європі призвів до дефіциту блакитного палива, через що воно стало дорожчим.

Звіт Еврокомісії

У січні 2019 року Європейська комісія опублікувала третій звіт про ціни на енергоносії в Європі. Документ готують кожні два роки. Він показує, що в останні роки оптові ціни на газ знизилися через постійно зростаючу конкуренцію на оптових ринках. Інші причини:

• Розвиток альтернативної енергетики.
• Інтеграція ринків різних країн.
• Покращення взаємозв’язків всередині ЄС.
• Стабільні тарифи.

При цьому в звіті є попередження стосовно ймовірності подальшого підвищення цін на викопне паливо. Очікується, що вартість електроенергії, яку продукують з такого палива, зростатиме. Для відновлюваних джерел енергії вона знижуватиметься.

ЄС все ще значною мірою залежить від імпорту нафти і газу. Дані за 2015 рік показували, що витрати домогосподарств на енергію продовжують зростати. Найбільше постраждали домогосподарства з обмеженим доходом, частка яких на 2015 рік складала 10,4%.
Податки на енергію (в т.ч. на викопне паливо) продовжують лишатися важливим і стабільним джерелом прибутків для країн ЄС. В середньому це близько 5% від усіх податкових надходжень. В 2018 році національні уряди зібрали загалом близько 280 мільярдів євро, або 1,9 ВВП ЄС.

Структура ринку

Основними джерелами поставок блакитного палива на європейські ринки є Нідерланди, Великобританія, Росія, Норвегія, Алжир і Катар.
Важливе значення для формування цін на хабах. Оскільки споживання палива є сезонним, сховища максимально наповнюються влітку і спорожнюються взимку. Оскільки об’єм резервуарів дозволяє згладжувати сезонні коливання, різких змін ціни не спостерігається. Якщо рівень запасів є нижчим за очікуваний, оператори можуть вимагати певного подорожчання.

Країни, які найбільше впливають на ціни через свої сховища: Австрія, Данія, Франція, Великобританія, Німеччина, Нідерланди, Бельгія та Італія.

Попит

Природний газ є основним джерелом опалення в Північно-Західній Європі. Тому попит з боку домогосподарств і комерційних користувачів в основному залежить від температури повітря. Споживання зростає в холодні осінні і зимові періоди, а потім зменшується в теплі весняні та літні місяці.

Попит на газ з боку промисловості залежить насамперед від рівня економічної активності в короткостроковій перспективі. В довгостроковій перспективі підприємства мають більше можливостей для переходу на інші види палива.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.