Переселенців із Луганської та Донецької областей просять виїхати з готелю у Луцьку

Переселенців із Луганської та Донецької областей просять виїхати з готелю у Луцьку
Переселенців із тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей, які нині живуть в готелі Світязь у Луцьку, виганяють.

Про це Суспільному розповіли переселенці Світлана Бондаренко і Олександр Шведов.

Люди протягом 5 років винаймали там кімнати. В листопаді готель взяв в оренду новий орендар. Навесні почав там ремонт, людей попросили виїхати.

«9-го числа до нас прийшов охоронець і приніс повідомлення: розпишіться. В терміновому порядку покиньте готель Світязь. А куди я поїду? Он теща після інсульту, ветеран війни, з катетером, сечоприймачем. Вона не ходить, її потрібно під руки до туалету вести. Син інвалід І групи А. Теж в туалет потрібно водити, не обслуговує себе», - розповів переселенець Олександр Шведов.

Разом із сім’єю пенсіонер переїхав з Донецька на Волинь 2014-го, після початку російської агресії на Сході України. Каже, аби виселитись, їм потрібен час до кінця травня.

«Я бачу вихід — або мене відправляйте в Донецьку область, або в Запорізьку ближче до дому. Як я можу кудись поїхати з ними, мені потрібно вагон замовляти. От повний перелік цих будинків, телефонуєш, а толку ніякого».

З 20-ти родин переселенців, які жили в готелі з 2014-го, нині залишилися 3, каже переселенка з Луганська Світлана Бондаренко. Вона разом з матір’ю живе у сусідньому номері. Каже, коли в “Світязі” почався ремонт, їх попередили про виселення. Ті родини, які мали можливість, виселились.

«Вони знали, коли брали в оренду готель Світязь, що тут проживають 10 сімей переселенців. Вони повинні були звернутися в міськраду з питанням про розселення нас. В якесь соціальне житло. Нам запропонували самостійно вирішувати це питання. Ми пішли знову міськрада, облрада, облдержадміністрація Відповіді немає ніякої і ніяких дій нема», - каже переселенка.

Світлана Бондаренко каже, що їй та Олександру Шведову на виселення потрібен час до кінця травня. Шукають роботу і житло в інших регіонах.

«Це вже остаточне рішення, я навіть з роботи розрахувалась. Вже все, речі практично зібрані. Я зараз маю поїхати в Київ, щоб там вирішити проблему з житлом. Ми їдемо, бо тут немає ніякої правди, немає нічого. В нас немає вибору», - каже жінка.

Директорка готелю Світлана Черняк розповіла Суспільному, що на поверсі, де живуть переселенці, розпочався ремонт. Номери від’єднують від усіх комунікацій. Коментувати ситуацію на камеру відмовилась, знімати себе заборонила.

Директорка обласного департаменту соціального захисту Світлана Гобод на камеру цю ситуацію не прокоментувала. Розповіла, що сім’ї Шведових пропонували поселення в геріатричному пансіонаті. Світлані Бондаренко — житло за межами Луцька. Вони відмовились.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хай Ахметов займається ними
Відповісти
Людям допомогли пережити складну ситуацію. Але за 5 років можна знайти і роботу, і житло. Таке враження, що вони вічні утриманці
Відповісти
Менталітет такий. Ще трохи експериментів влади і поїде назад по новий паспорт.
Відповісти
Хай їдуть з Луцька всі вони...Шкода,що в неї такі проблеми і з мамою,і з сином.Проте треба було думати раніше,5років було.Їх завжди утримувати не зможуть.Це треба розуміти.
Відповісти
п*ять років правда була, а тут раптом зникла, як тільки не по-їхньому...
Відповісти
Виділяють місце в геріатричному будинку: будуть інваліди накормлені і доглянуті. А молода хай йде на роботу і на квартиру.
Буде провідувати хоч кожнен день своїх рідних.
А халява закінчилась.
Відповісти
Ви всі розумні тільки для себе. Боронь Боже вам потрапити в подібну ситуацію.
Відповісти
Повиселяйте краще полішуків з обласного центру. Лучани будуть за! Ато приїхали в Луцьк, помили п'ятки від гною, і давай заправляти, що кому роботи і куди іти, халява закінчилась - в ліс, за плуг і до роботи! Орендаря готелю теж з собою візьміть. А якщо серйозно, сидіть тихо і радійте писаки, що вам не довелось опинитись в такій ситуації!
Відповісти
Я думаю за 5 років можна було хоч мінімально на ноги стати, знайти роботу і зняти житло...а то таке враження що їх через 5 днів після поселення виселяють...
Відповісти
Ну тут я з вами не зовсім погоджуюсь, особливо про 'полішуків'. Так, є екземпляри, але і серед корінних (як вони себе називають), вистачає " руки з манікюрами, а дури дурами". А щодо переселенців - за 5 років можна було щось вирішити. Поліщуки ж якось в Луцьку виживають)), і квартири знаходять і роботу
Відповісти