Музичні та художні школи можуть залишити без держпідтримки

Музичні та художні школи можуть залишити без держпідтримки
В уряді збираються перевести заклади естетичного виховання на самоокупність.

Якщо пропозицію Мінфіну втілять у життя, утримання образотворчих закладів повністю ляже на плечі батьків. За попередніми підрахунками варість оплати за місяць навчання для однієї дитини зросте з 50 гривень до 1,5 тисячі, - пише ТРК Аверс.

На Волині 37 шкіл естетичного виховання. Там малювати, співати, а ще танцювати вчаться майже 8 тисяч діток. Творчі класи переповнені, потрапляють туди через творчий відбір найобдарованіші. 3 творчі школи у Чорнобильській зоні. Там навчання абсолютно безкоштовне.

У решті закладів естетичного виховання нині ціни для батьків прийнятні. Заступник начальника управління культури Волинської ОДА Галина Остапчук зауважила: «Найбільше, 75 гривень в місяць, платять батьки за навчання у школах дітей міста Луцька, міста Нововолинська і, здається, міста Ковеля... В школах, які розташовані у райцентрах, у селах ця плата значно нижча».

Батьківська плата від загального фінансування школи складає близько 3%, - каже Остапчук. ЇЇ встановлюють раз на рік згідно постанови Уряду «Про затвердження порядку розміру плати за навчання у мистецьких закладах». Не більше 10% від мінімальної зарплати.

Самоокупність, на яку пропонує перевести творчі школи Мінфін, просто знищить усю систему творчої освіти в Україні. 37 тисяч українських вчителів залишаться без роботи. Більше 300 тисяч обдарованих дітей країни на вулиці.

«Якщо перевести в площину повної самоокупності, то, звичайно, це абсолютно не під силу нікому із батьків… Цього не відбудеться - це просто думки деяких чиновників із міністерства фінансів», - констатувала посадовець.

Директор Луцької музичної школи №2 та голова ради естетичного виховання в області Ігор Павлик розповів, що уряд вже не вперше намагається зекономити на дитячій творчості. Він впевнений: відновити творчі школи буде неможливо.

А за первинною ланкою лусне і вся українська культура: «В нашій державі склалася мистецька освіта одна з кращих, вона напрацьована десятиліттями. Діти вчаться в школі, потім вступають в училища, далі йдуть у вищий навчальний заклад - ця безперервність забезпечує те, що якщо зруйнується перша ланка, то зруйнується і друга і третя ланка».

Президія волинської ради директорів спеціалізованих мистецьких закладів вже підготувала звернення в адміністрацію Президента України. Просять не допустити руйнації системи мистецької освіти.

Стурбовані черговими урядовими оптимізаціями і батьки обдарованих діток. Два роки на вокал та хоровий спів свою онуку водить Олександр Чуєв. Розповів, що онука Ліза навіть коли хворіє та пропускає заняття у загальоноосвітній школі, у музичну слізно проситься.

У Луцькій художній школі виховують не тільки майбутніх художників, але й конструкторів, дизайнерів та архітекторів. Тут рисунку, живопису, композиції, скульптурі та історії мистецтв навчаються 600 діток.

Цьогоріч на утримання закладу, на зарплати вчителям та оплату комунпослуг із місецвого бюджету передбачено понад 1,5 мільйона гривень. Цю суму ніколи не зможуть оплатити батьки вихованців, - бідкається керівник Іван Гаврилюк: «Перевести на самоокупність з комунальним зі всім - це порядка 1,5 - 2 тисячі. Це мінімум… Ну то ми втратимо великий пласт, бо якщо руйнувати освіту, культуру, то ніякого майбутнього ми не будемо мати однозначно».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Якщо у Києві щось з цим таки планують робити, то у Володимирі- Волинському на черговій міській сесії більшість депутатів Володимир- Волинської міської ради разом з П.Д.С. проголосували аби вільний залишок коштів з міського бюджету у сумі понад два мільони спрямувати на ПОТРЕБИ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ Володимира- Волинського ( добавки до окладів, премії) Хорошо живуть у Володимирі
держслужбовці. Ой хорошо жирують за кошти місцеих платників податків.
Тож про які школи еститечного виховання чи підтримку обдарованих дітей у Володимирі- Волинському можна говорити. Адже місцеві чиновники з міським головою на чолі все гребуть до своеї кишені.
Відповісти
підари чиновники
Відповісти
Останні новини
Музичні та художні школи можуть залишити без держпідтримки
20 квітень, 2013, 11:20