Нардепи «забили» на комітети?

Нардепи «забили» на комітети?
Комітети Верховної Ради України не працюють.

Власне з 22 по 26 квітня у Верховній Раді України триває робота депутатів у комітетах. Проте, більшість комітетів не засідає, - повідомили у прес-службі Громадської мережі ОПОРА.

Порядок денних пленарних засідань, який розміщений на сайті ВРУ, говорить про те, що пленарні засідання ВРУ розпочнуться 14 травня 2013 року, а до того часу запланована робота депутатів у комітетах, комісіях і фракціях та кілька днів роботи з виборцями. Однак цього тижня планується лише круглий стіл Комітету з питань науки і освіти, засідання Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів у Києві та засідання Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму в Алушті у Криму.

Громадянська мережа ОПОРА вирішила з’ясувати, коли відбудуться засідання інших комітетів. Однак у секретаріатах півтора десятка комітетів повідомили, що засідань найближчим часом не буде.

Незважаючи на те, що з 22 по 26 квітня, а також 7-8 травня та 10 травня народні депутати України працюють у комітетах і фракціях, у Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування поінформували ОПОРУ, що засідання відбудеться аж 15 травня, тобто майже через місяць від попереднього засідання. У Комітеті з питань податкової та митної політики повідомили, що засідання проходять лише під час пленарного тижня. У кількох інших, за словами секретаріату, депутати готуються до парламентських слухань та аналізують законопроекти.

Згідно з ст.42 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», формами роботи комітетів є засідання та слухання. Одним із стандартів парламентаризму є прогнозованість його процедур. Це передбачає, серед іншого, відповідність задекларованих планів фактичній діяльності народних депутатів. Якщо календарний план сесії Верховної Ради України передбачає роботу народних депутатів у комітетах, зацікавлені громадяни повинні мати можливість скласти власне враження про результативність цієї діяльності обранців.

За словами аналітика Громадянської мережі ОПОРА Олександра Клюжева, відсутність публічних заходів комітетів у позапленарний період викликає сумніви щодо ефективності їх роботи.

«Тим більше, керівництво Верховної Ради України неодноразово підкреслювало, що в парламенті накопичився великий масив необхідних для держави законопроектів. Враховуючи ключову роль комітетів у законотворчості, їх затяжна «відпустка» виглядає дивно», - зазначив Олександр Клюжев.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ВР
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Нардепи «забили» на комітети?
24 квітень, 2013, 08:06