У Києві презентували унікальний луцький середньовічний рукопис. ФОТО

У Києві презентували унікальний луцький середньовічний рукопис. ФОТО
У Києві презентували факсимільне видання «Луцький псалтир» кінця XIV століття.

Презентація відбулася 24 квітня у приміщенні газети «Сегодня».

Як розповів голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії Української православної церкви Московського патріархату протоієрей Валентин Марчук, в 1954 році з’явилася інформація, що у бібліотеці Медичі Лауренціана у Флоренції знаходиться якийсь дуже давній український рукопис із Луцька.

Науковці виявили, що книга походить із 1384 року і є псалтирем, переписаним вручну з давнішого видання для монарших потреб. Це не була масова книга.

Волинська єпархія за підтримки фонду «Рідна Волинь» видала факсимільне видання псалтиря.

«Це унікальна пам’ятка книжкового мистецтва Волині. Один з істориків назвав її найбільш екзотичною книгою середньовіччя», - зазначив Марчук.

Митрополит Волинський і Луцький Ніфонт розповів, що видання псалтиря, як і інших старовинних луцьких книг вказує на великий розвиток міста і Волині в той час.

«Сьогодні історична подія. Вдруге виходить в світ цей псалтир. Це велика праця. Ми вже видали одне факсимільне видання – Луцьке Євангеліє. Завдяки виданню псалтиря ми бачимо, як вже 600 років тому в Луцьку процвітала писемність і культура в християнському звичаї», - зазначив Ніфонт.

Він подякував голові Волинської облдержадміністрації Борису Клімчуку, який від благодійного фонду «Рідна Волинь» виділив гроші на видання.

«Це гроші не мої, а фонду «Рідна Волинь». Ми знайшли трохи презрєнного металу», - прокоментував Клімчук про фінансування видання факсимільної копії давнього рукопису.

«Історія Волині і Литви дуже тісно пов’язані. Це той час, коли на Дніпрі була руїна, а тут був розвиток, в тому числі християнства. І це важливо для Литви, яка остання була християнізована в Європі. Ми знаходимо численні підтвердження не тільки тими пам’ятками, які збереглися до нас, про розвиток високого духу. Це підкреслює нашу європейськість, українську європейськість. Я розказував і подарував Хав’єру Солані книжку про з’їзд європейських монархів у Луцьку. Тепер він знає», - заявив губернатор.

Директор видавництва «Горобець» Ганна Горобець зазначила, що їй було дуже приємно видавати таку книгу і вона сподівається на подальшу співпрацю.

Презентований псалтир видали тиражем 1000 примірників. Над його художнім оформленням працював луцький художник Олександр Дишко. Книга містить також наукову історичну довідку. Її розповсюдять по бібліотеках, музеях та науковий установах. Презентують видання також у Флоренції, Парижі, Страсбурзі, а 25 квітня - в Луцьку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Для Волині провінційні словечки губернатора терпимо, але для Києва це провінційне жлобство. А рука з прикрасою на релігійній книзі ну це просто убого і примітивно. Журналісти молодці відразу помітили а губернатору слід над собою попрацювати. Стриманість у прикрасах та ще й у чоловіка має бути присутня постійно!
Відповісти
Чудо! А ти знаеш хто фінансував видання, дослидження ціх всіх видань???!!!
Відповісти
Бачу Бориско знову обніматися тиснецця вже навідь до монаха. Ця напасть вже пропхалась на керівні посади.
Відповісти
це унікальне видання! як добре, що його розкопали. правда, оригінал назавжди залишиться у Флоренції. Поки ми тут ґав ловимо і беремо хабарі один в одного, "наліво" втікають тисячі унікальних речей з нашої давньої історії та культури!..
Відповісти
А чому таку унікальну для Волины річ видали в Києві ,та й в зовсім маловідомому видавництві?На Волині,що друкарні і видавництва перевелися? Справа хороша,але коли б місцевих видавців задіяли,було б вдвіччі приємніше.
Відповісти
Ось тут завелась мова про прикраси. Ви зверніть увагу, що то за каблучка в БП і тоді робіть висновки. Це кільце з символікою братства Гробу Господнього. Символ ТФ (тафіту філокас).
Відповісти
"Вручається виключно Єрусалимським Патріярхом за особливі заслуги перед Церквою і досягнення в боротьбі за мир."
Відповісти
Наші не потягнуть технічно
Відповісти
Гарні фото)
Відповісти
Останні новини
У Києві презентували унікальний луцький середньовічний рукопис. ФОТО
25 квітень, 2013, 09:29