Просто хотів попідривати, ‒ українець, затриманий з бомбами в США

Просто хотів попідривати, ‒ українець, затриманий з бомбами в США
27-річний Микита Панасенко стверджує, що петарди виготовив за два дні за «книгою анархіста» 60-х років.

Американські ЗМІ підірвала новина: теракт в Бостоні міг стати не єдиним, ‒ пише Сегодня.

«Поліція штату Нью-Джерсі, незадовго до теракту заарештувала уродженця Києва Микиту Панасенка, який намагався провезти в штат Нью-Йорк поїздом дві саморобні бомби», ‒ повідомило американське видання Jersey Journal.

Уродженця України заарештували 7 квітня ‒ себто за тиждень до кривавої події. Сенсаційності додав той факт, що підозрюваний у скоєнні терактів Джохар Царнаєв зізнався, що планували з братом вчинити подібне в Нью-Йорку.

Видання розшукало Микиту Панасенка.

«Я шокований, всю ніч не сплю - читаю це все. Я знаю, що все почалося з Jersey Journal, а потім підхопили інші. Ні фіга собі роздули! Навіть до України дійшло! Вау...», ‒ сказав Панасенко, який живе зараз в місті Джерсі під Нью-Йорком.

Він вважає, що американський журналіст, який першим написав про його причетність до бостонських терактів, просто хотів легкої слави. Мовляв, тема тероризму зараз у всіх на слуху.

Він запевнив, що ні прокуратура, ні поліція не намагаються повʼязати його з бостонськими терористами.

«Зрозумійте, якби я був загрозою, невже мене б просто так, без застави, відпустили? Тим більше ФБР, вони ж професійно працюють і все б пронюхали. Ну, комп'ютер забрали, про всяк випадок стежать. Я ж нічого поганого не планував», ‒ сказав Панасенко.

Він зізнався, що намагався провезти в потягу вибухові речовини, але сказав про це сусідові і той доповів «органам».

«Це були не зовсім бомби, але й не зовсім «хлопавки». Це така маленька гільза розміром з палець, начинена порохом. Якщо поруч з кимось вибухне, то, звичайно, може і поранити. Зараз я розумію, що зробив дурість, але тоді про це не думав. Просто біля містечка, де я раніше жив, дуже красивий ліс. Я і подумав: поїду в це містечко, заодно і петарди попідриваю», ‒ розповів Панасенко.

За його словами, ці петарди він приготував за два дні за допомогою «книги анархіста» 60-х років.

«У мене є багато різних хобі. Минулого літа я моделював ракети і запускав їх, до цього орендував пістолети і стріляв на природі - у мене навіть є сертифікат», ‒ каже Панасенко.

Після скандалу його звільнили з роботи ‒ в компанії High 5 Games, яка займається створенням інтернет-ігор він займав позицію математика.

«Цей хлопець працював зі мною в одному офісі, ‒ написав користувач FluidH2o під статтею про Панасенка. ‒ Він намагався довести мені, що в тероризмі ми ніколи не знаємо справжнього ворога в обличчя».

Зараз колишній українець чекає суду. Максимум, що йому загрожує, ‒ це умовне покарання.

«Мене не можуть депортувати або відібрати громадянство. Адже його позбавляють тільки за тяжкі злочини ‒ замах на держосіб або зраду батьківщині. Оскільки в мене не було проблем із законом, мені забезпечена презумпція «тюремного не затримання». Мій злочин ‒ це злочин 3-4-го ступеню тяжкості (1-ий ‒ найважчий). У мене 3-й ступінь ‒ за зберігання вибухового пристрою, і 4-ий ‒ за створення ризику для життя і здоровʼя людей. Тих, хто визнаний винним в таких злочинах вперше, не саджають», ‒ каже Панасенко.

Микита емігрував з родиною в США 15 років тому, коли йому було 12. На форумі він написав, що не має стосунку до мусульман: «Я християнин, хоча і довго не був у церкві. Дуже симпатизую українцям, і вважаю, що вони повинні жити в гідній країні. Тому дотримуюся дуже антикомуністичних поглядів».

«Дані щодо їхньої, можливої причетності до діяльності міжнародних терористичних, екстремістських і радикальних організацій і ОЗУ відсутні», ‒ заявили в прес-службі СБУ.

«Він з 2003 по 2007 рр. навчався в Каліфорнійському університеті, отримав диплом бакалавра, в 2010 році, в іншому університеті, закінчив магістерські курси», ‒ розповів міністр освіти і науки Дмитро Табачник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як прибирали Луцьк. ФОТО
27 квітень, 2013, 11:44
Просто хотів попідривати, ‒ українець, затриманий з бомбами в США
27 квітень, 2013, 10:54