«Збудуєте школу – назвемо на вашу честь!» – жителі Шацького району зустрічали Степана Івахіва*

«Збудуєте школу – назвемо на вашу честь!» – жителі Шацького району зустрічали Степана Івахіва*
У селах Шацького району відбулися зустрічі мешканців із народним депутатом Степаном Івахівим.

Обговорювали звіт народного депутата про роботу в парламенті та його плани на наступну каденцію. Обранець розповів, що разом із помічниками об’їздив усі села округу – навіть «найменші, де по шість хат», і склали детальний список проблем, які будуть вирішувати, – пише Район.Шацьк.

Звісно, багато говорили про туризм та озеро Світязь.

Сьогодні Світязь – не просто перлина Волинського краю. Для багатьох місцевих це – їхня скарбниця, спосіб заробітку та можливість для кращого життя. Тож зрозуміло, що людей неабияк турбує доля озера: уже кілька років говорять про екологічні проблеми та обміління.



«Ми так довго чекали каналізацію, чекали нормальних цивілізованих пляжів. Але тепер, коли стільки мільйонів пішло на благоустрій центрального пляжу, хочемо запитати у вас: а чи не даремно усе це? Чи не пропаде за пару років наш Світязь?» – на зустрічі із народним депутатом Степаном Івахівим мешканці сіл Шацького району ділились своїми переживаннями.

Світязь – під контролем

Першим питанням, яке виникло у жителів села Світязь до народного депутата – доля озера.

«Питання не нове, обговорюється ще з 2012 року. Вода падає, але потім піднімається. Я буваю на Світязі і бачу, що рівень води знижується, коли довгий час спека. Але після дощів – піднімається», – висловив свої спостереження Степан Івахів.

На зустріч із народним обранцем прийшла також директорка Шацького національного парку Марія Христецька. Вона розповіла, що одну із причин обміління знайшли: несправність гідроспоруди.



«Зараз ми своїми силами її замостимо, щоб не пропускала воду і тримала рівень, а вже восени проведемо капітальний ремонт цієї гідроспоруди», – зазначила вона.

«Якби не почали будувати каналізацію, от тоді треба було б справді переживати за Світязь. Ви добре знаєте, скільки всього туди зливалося і викидалося. Ще б кілька років і цей райський край перетворився на суцільний смітник», – зауважив Степан Івахів.

Нагадаємо, наприкінці 2018 року на Світязі почали прокладати каналізацію. Здати в експлуатацію мережі планують уже наступного року.

Окрім озера і туризму, Степан Івахів обговорив з мешканцями Світязя план дій на наступну каденцію. Розповів, що буде працювати над тим, щоб збудувати новий садок, утеплити фасад школи, збудувати об'їзну дорогу Підманове-Омельне. Для села Омельне – утеплити ФАП та провести внутрішній ремонт. У Підмановому вже готується проект нового клубу, а також потрібно добудувати їдальню та актовий зал до школи.



Пульмо просить тротуари

У селі Пульмо Шацького району відремонтували дорогу, проте забули про тротуари. Місцеві змушені ходити та їздити на велосипедах проїжджою частиною, через що уже траплялися трагічні випадки. Про це мешканці розповіли народному депутату та попросили виправити ситуацію.

«Бачите, як в залі людно? Ми всі прийшли, бо вас поважаємо. Але поясніть нам, чому депутати так не ходять на роботу? Нечасто в Верховній Раді можна побачити стільки людей, скільки зараз тут сидить», – виступила одна із мешканок.

Степан Івахів пояснив: у Раді бувають дні, коли обговорюються закони і відбувається голосування, тоді ходити на сесії важливо. Проте буває, що в парламенті починаються«пустопорожні балачки»депутатів заради піару, слухати які – лише «протирати штани».



«Робота депутата – не тільки в сесійній залі. Щоб добитися якихось конкретних результатів для округу, треба оббігати немало кабінетів в різних міністерствах… Я немало часу на це витрачаю. Знаю, що в мене є один «мінус» – я рідко з’являюсь на телебаченні, не ходжу на ток-шоу, і ви мене не бачите по телевізору. Якщо скажете – буду ходити. Але ж за цей час можна встигнути стільки хороших справ зробити», – зауважив Івахів.

Серед завдань, які депутат поставив перед собою для Пульмо – перекриття даху в школі, утеплення фасадів школи і садка, завершення ремонту дороги Пульмо – Шацьк, а також згадане спорудження тротуарів та велосипедних доріжок.

Крім того, у селах Залісся, Вільшанка та Кошари планують вуличне освітлення.



Столітня школа у Піщі

У селі Піща школа розташована в будівлі, якій… 106 років! Це – одне із найстаріших приміщень школи на Волині. Тож очевидно, що найбільше запитань у місцевих викликало саме будівництво нової школи.

«Вже 50 років нам обіцяють школу. Обіцяють і зникають. Разів десять казали, що точно гроші виділили. Якось вже навіть мали приїжджати перший камінь закладати… І нічого не змінилося! Просто благаємо вас: візьміть це питання під особистий контроль. Якщо нарешті побудуєте – назвемо школу імені Степана Івахіва!» – пообіцяли місцеві.

Народний депутат поділився хорошими новинами: перші 3 мільйони гривень на школу вже виділили, провели тендер і визначили забудовника. Тож невдовзі роботи розпочнуться. Завершити школу планують до 2021 року.



З інших завдань, які будуть виконані для громади – ремонт даху Будинку культури, а також – системи опалення. У сусідньому селі Острів’я будуть працювати над спорудженням нового клубу, перекриттям даху та утепленням фасаду школи.



* * *

На кожній із зустрічей Степан Івахів дякував людям за ініціативність, без якої, як стверджував, йому не вдалося б зробити жодної справи.

«Дякую вам, люди добрі! Бо все, що ми робимо, починалося з вашого слова. Пам’ятаю, коли я вперше їздив по селах, якими зневіреними були люди. Не вірили в депутатів, не вірили, що хтось почне щось для них робити. Але потрохи нам вдалося розбудити громаду, і сьогодні ви – активні, маєте багато ідей і це чудово. Це – перший і найголовніший крок для нашої спільної роботи», – впевнений Степан Івахів.

Валентина ЗАДОРОЖНА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Збудуєте школу – назвемо на вашу честь!» – жителі Шацького району зустрічали Степана Івахіва*
05 липень, 2019, 20:20