Мульча для саду та городу: основні різновиди*

Мульча для саду та городу: основні різновиди*
Мульча – один із найцінніших помічників садівників та городників у їх благородній праці. З різними матеріалами для мульчування верхнього шару ґрунту садівники та городники експериментують постійно, та досягають своєю працею хороших результатів. Ціна мульчі, в залежності від її походження може відрізнятись, і навіть доволі суттєво. Щоб обрати справді дієвий склад мульчі для тих чи інших культур потрібно вивчити поведінку рослин з різними матеріалами. Наприклад, полуниця обожнює хвою тоді, коли для кущів малини найкраще себе рекомендує тріска та стружка.

Для чого потрібне мульчування

Для початку варто розуміти, коли не варто займатись мульчуванням ґрунту. Перш за все, це період ранньої весни, коли ґрунт недостатньо є прогрітим сонячним промінням.

За можливості, мульчування краще здійснювати після дощу. Мульча сприятливо впливає на рослини. Серед найбільш вагомих переваг варто зазначити наступні:

• Мульча уповільнює ріст бур'янів;

• Мульча оберігає ґрунт, перешкоджає ерозійним процесам та ущільнення землі;

• Мульча здатна зберігати вологу у ґрунті та насичувати його повітрям. Волога зберігається краще на 50%, порівняно з ґрунтом без мульчування;

• За умови вірного вибору матеріалів для мульчування, є великі шанси збільшити врожайність культур.

Найпоширеніші різновиди мульчі для різних садових та городніх культур

Кожна культура реагує на мульчу з різних матеріалів по-різному. Пропонуємо вашій увазі найпоширеніші варіанти використання мульчі у садово-городній справі.

• Кора та стружка натуральної деревини. Мульчу можна купувати у готових сумішах, але можна приготувати мульчу і самостійно. У виробництві цих сумішей використовують відходи лісового господарства та промисловості.

• Хвоя. Голки дерев хвойних порід – чудова сировина для створення мульчувальної суміші. Розкладається хвоя дуже повільно, допомагає ґрунту зберігати тепло та вологу, а також вона приємно пахне. Верхній прошарок мульчі з хвої можна оновлювати не частіше одного разу в місяць, просто згортаючи на бік висушені сонечком голки. Також верхній шар під час оновлення можна додавати до компосту. Хвоя також непогано впливає на рівень кислотності ґрунту, що є дуже добре для рослин.

• Солома та сіно. Сировину отримують від зернових культур. Використовують таку мульчу доволі часто, завдяки доступності та зручності.

• Гравій. З точки зору довговічності мульчування гравій – ідеальний варіант. Однак використовувати його потрібно дуже обережно. Дрібні камінці здатні накопичувати в собі тепло, прогріваючи ґрунт доволі сильно. У спекотні місяці цей матеріал краще не використовувати.

• Гранітна крихта. Така мульча найчастіше використовується для організації стежинок поміж грядками. У використанні мульча дуже зручна, оскільки зовсім не потребує догляду в подальшому.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: мульча
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.