Волинські чиновники не захотіли безплатних цифрових ключів?

Волинські чиновники не захотіли безплатних цифрових ключів?
Лише два освітніх відомства на Волині звернулися до організації, яка робить електронні цифрові підписи безплатно.

Решта платитимуть 396 та 243 гривні щороку, - повідомили у Центрі Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу.

Влітку 2012 року було прийнято зміни до Закону України «Про здійснення державних закупівель», згідно з яким ще з 1 січня 2013 року органи влади мали б проводити електронні реверсивні аукціони. Проте більшість органів влади виявилися просто не готовими до їх проведення, тому реальне впровадження цього механізму в Україні довелося відкласти.

В рамках Всеукраїнської ініціативи «За доброчесні закупівлі в системі освіти» Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу у квітні 2013 року провів моніторинг наявності та порядку використання електронного цифрового підпису в територіальних органах освіти Волинської області.

Було надіслано запити про доступ до публічної інформації до всіх відділів освіти райдержадміністрацій, управлінь освіти міст обласного підпорядкування та обласного управління освіти Волинської області.

Згідно з отриманою інформацією, 18 органів освіти Волинської області (86 %) мають електронний цифровий підпис (ЕЦП). ЕЦП не застосовується лише у відділі освіти Володимир-Волинської та Луцької РДА. Також електронного цифрового підпису не має управління освіти Волинської ОДА, проте воно фактично не закуповує товари, роботи й послуги на конкурсних торгах.


Наявність електронних цифрових підписів у відділах освіти Волинської області (станом на квітень 2013 року)

Значно гірша ситуація із нормативною базою викорситання електронних цифрових підписів у відділах та управліннях освіти Волинської області. Фактично всі відділи освіти не мають ані положень, ані інструкцій з порядку використання електронного підпису. Лише відділ освіти Локачинської РДА надав нам копію наказу «Про організацію застосування електронного цифрового підпису» та зміни до нього, який теж не дає відповіді на багато процедурних запитань.

Що ж до організацій, з якими органи освіти заключали договори щодо надання послуг електронного цифрового підпису, то їх є троє: ПАТ «Інфраструктура відкритих ключів», Волинська філія ТОВ «Арт-мастер» та Державна податкова адміністрація України у Волинській області.


Центри сертифікації цифрових ключів, в яких волинські органи освіти замовляли ЕЦП.

Волинські освітяни уклали 13 договорів із ПАТ «Інфраструктура відкритих ключів» (72%), 3 договори із Волинською філією ТОВ «Арт-мастер» (17%) та 2 із ДПА у Волинській області (11%). При цьому вартість обслуговування в «Інфраструктури відкритих ключів» є найвищою - 396 грн/рік. «Арт-мастер» пропонує свої послуги за 234 грн/рік, а ДПА надає електронні ключі безплатно.

Отож, хоч процедура електронних реверсивних аукціонів ще фактично не застосовується в Україні, проте технічна готовність органів освіти Волинської області до їх проведення є доволі високою. Зараз бухгалтерії волинських відділів освіти переважно використовують ЕЦП для подачі податкової, статистичної звітності та звітності до Пенсійного фонду.

Проте виникають запитання, чому абсолютно більшість освітян вибрала ненайдешевший центр сертифікації ключів, в той час, коли ДПА надає їх безплатно?

Таблиця 1. Використання електронного цифрового підпису органами освіти Волинської області


Довідка


Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу є учасником Всеукраїнської ініціативи «За доброчесні закупівлі в системі освіти». Проект фінансується Європейським Союзом.

Електронний реверсивний аукціон - це аукціон «навпаки». Учасники тут не підвищують, а понижують ціну до прийнятного для себе рівня за виставлений лот.

У Європі електронні аукціони - звична практика, яка регулюється Директивою 2004/18/ЄС. Значна частина державних закупівель у Європейському Союзі здійснюється через так звану «Динамічну систему закупівель» - це електронний і багато в чому автоматичний процес, який допомагає зробити придбання більшості розповсюджених і стандартних товарів та послуг максимально швидким, зручним і прозорим.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: тендери
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські чиновники не захотіли безплатних цифрових ключів?
16 травень, 2013, 09:34