Будівництво у Старому Луцьку треба заборонити на 50 років, ‒ археолог

Будівництво у Старому Луцьку треба заборонити на 50 років, ‒ археолог
У Луцьку хочуть ввести 50-річний мораторій на будівництво в історико-культурному заповіднику «Старий Луцьк».

Таку думку 16 травня висловив директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський під час презентації Волинського регіонального центру історичних досліджень.

Він каже, що хоче в рамках діяльності центру досліджень внести пропозицію накласти мораторій на будівництво в історичному заповіднику. Златогорський переконаний – будь-яке будівництво назавжди знищує не тільки археологічні об’єкти і перешкоджає дослідженням, а й архітектурний образ міста, який через швидку хаотичну забудову нівелюється.

Археолог навів приклад скандальної ділянки на вулиці Кафедральній, 13. Якби не почали дослідження, двоярусні підземелля XVI століття були б назавжди втрачені. А вони можуть пролити світло на деякі питання як історії міста, так і забудови навколишніх ділянок.

За його словами, дослідження на цій ділянці триватимуть до 2015 року. Далі ж треба буде щось вирішувати, адже забудовник від своїх планів не відмовляється. Більше того, не факт, що не почнеться рейдерське будівництво, адже забудовника зараз нічого не стримує, - переконаний Златогорський.

Свого колегу підтримав декан історичного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Анатолій Шваб. Він вважає, що Луцьк можна зробити туристично привабливим лише за умови, що припиниться забудова і будь-яка нефахова реставрація історичної частини Луцька, яка поширюється далеко за межі заповідника.

«Поки ми будемо надавати переваги приватним комерційним інтересам перед громадськими, Луцьк не буде туристично привабливим містом. Але ж ми з 90-х років уже вийшли», - заявив декан.

Златогорський висловив жаль, що на Волині на сьогодні немає жодного спеціаліста із реставрації.

«Є будівельники, які зможуть збудувати, але жодного спеціаліста-реставратора нема. Є велика проблема збереження вже наявного», - зауважив археолог.

Археолог і професор Михайло Кучинко розповів, що він копає в Луцьку ще з початку сімдесятих років. І в його досвіді бували випадки, коли дослідженням відверто перешкоджали, а історичні артефакти просто знищували. Більшість археологічних ділянок нині забудовані. Тому проблема мораторію на будівництво є дуже нагальною, - резюмували фахівці.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 8
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дайте людям жити нормально. не приватизувати, не побудуватисььь... забороніть оці свої видумки дурні
Відповісти
А заробляти як будуть?
Відповісти
И как они умудряются в этой клятой Европе размещать кучу кафешек и магазинчиков в старой части города? Куда не поедешь всюду движуха и куча туристов, все хотят есть, пить, в туалет сходить, сувениров купить. Нигде нет таких свалок и мусорных куч, всюду застроено, если не в 15 веке, то в 20-21, но в стиле 15-16. А у нас все запрещаем и запрещаем, а что-то делать не пробовали?
Відповісти
Там,може вже все розкопано,досліджено, там економіка на місці,мери нормальні,нема нікяких пердунів губернаторів,так званих, там цивілізація,а тут сарай для дибілів, там для людей,а тут для мажорів!
Відповісти
Ви просто не в курсі, ЯК те все у нас забудовується. Спочатку треба зупинити хуйню, яка відбувається. Потім нормально дослідити, а тільки після цього думати, як правильно збудувати.

Знищення історичних артефактів - то аж ніяк не придатний спосіб для будівництва в історичному Луцьку. Але саме це, на жаль, відбувається.
Відповісти
Це Голєвим треба сказати!!!Та меру!!!Все говорільня, а дій ніяких
Відповісти
вже мабуть для пАлІци готують територію... так як романюк попереджує місцевих жителів, щоб не будувались...
Відповісти
будь ти проклят Палиця
Відповісти
Останні новини
Будівництво у Старому Луцьку треба заборонити на 50 років, ‒ археолог
16 травень, 2013, 16:26