Волинські освітяни за бюджетні кошти виписують «жовту» та партійну пресу

Волинські освітяни за бюджетні кошти виписують «жовту» та партійну пресу
Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу порахував, яку місцеву пресу найчастіше передплачували волинські освітяни.

Здебільшого відділи освіти передплачували фахові періодичні видання: «Освіта України», «Початкова школа», «Шкільна бібліотека», «Географія та економіка в сучасній школі», «Фізика та астрономія в сучасній школі», «Біологія і хімія в сучасній школі» та багато інших, - йдеться у повідомленні на сайті ЦПАВКу.

Також освітяни передплачували видання центральних органів влади: «Урядовий кур’єр», «Голос України», «Офіційний вісник президента України».

Експерти Центру зазначують, що різні відділи передплачували місцеві газети на різний термін та різну кількість примірників. Тому вони звели все до одного показника – кількість умовних передплачених примірників строком на 1 рік. Наприклад, якщо якийсь відділ освіти передплатив 4 примірники газети строком на 3 місяці, то фахівці рахували це як одну річна передплата.

Отож, волинські освітяни у 2012 році передплачували таку місцеву пресу:

1. Волинська газета – 375,9 прим.
2. Волинь – нова – 109,5 прим.
3. Віче-інформ – 6,6 прим.
4. Відомості-UA – 1,5 прим.
5. Експрес – 1 прим.
6. Вісник і Ко – 1 прим.
7. Сім’я і дім – 0,9 прим.

Суттєвою у 2012 році була кількість передплат районної преси. Серед «районок» найбільше передплачували:

1. Колос (Іваничі) – 100 прим.
2. Вільним шляхом (Ківерці) – 65 прим.
3. Нове життя (Любешів) – 38 прим.
4. Слава праці (Луцький район) – 37,9 прим.
5. Селянське життя (Локачі) – 34 прим.
6. Нова доба (Маневичі) – 32 прим.
7. Наш край (Рожище) – 28,5 прим.
8. Полісся (Камінь-Каширський) – 27,5 прим.
9. Народне слово (Турійськ) – 26 прим.
10. Шацький край (Шацьк) – 17 прим.
11. Ратнівщина (Ратне) – 17 прим.
12. Вісті Ковельщини (Ковель) – 8,3 прим.
13. Слово правди (Володимир-Волинський) – 6,1 прим.
14. Луцький замок (Луцьк) – 0,6 прим.



Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу також виявив, що відділ освіти Ратнівської райдержадміністрації зробив річну передплату спортивної газети «Команда» та «Україна за кермом». На ці цілі використано було 800 гривень бюджетних коштів.

Ще цікавіший вибір зробили у відділі освіти Камінь-Каширської РДА. Там, очевидно, вирішили, що для повноцінного забезпечення навчально-виховного процесу їм необхіда газета «Тайны» та «Бульвар Гордона», на передплату яких витратили 243 гривні.

Окрім того, камінь-каширські освітяни передплатили на півроку 53 примірники газети «Волинь-регіон», яку видає Волинська обласна організація Партії регіонів. Загалом на передплату партійної преси витрачено 760 гривень.

Як зазначив в коментарі Центру начальник відділу освіти Камінь-Каширської РДА Віктор Пась, підготовкою списків періодики займався методичний кабінет відділу. Він вперше почув про передплачений примірник газети «Тайны», проте визнав, що передплачували «Бульвар Гордона». На запитання, для чого в навчально-методичному процесі потрібні такі видання, Пась зазначив, що «методистам видніше».

Щодо передплати газети «Волинь-регіон», то він повідомив, що передплатили 53 примірники для того, щоб могла читати кожна школа району. На запитання, чому відділ освіти не передплатив видання інших партій, то начальник відділу освіти сказав, що до нього ніхто не звертався з таким проханням.

«Якщо люди попросять передплатити інші газети, то ми передплатимо й інші. Розумієте, вчитель повинен мати глибокі загальні знання, а не тільки читати методичну літературу», - зазначив Віктор Пась.

До слова, начальник відділу освіти Камінь-Каширської РДА є депутатом райради, обраний у мажоритарному округу від УНП. Наразі він є позафракційним.

«Загалом органи освіти на Волині передплачують періодичні фахові видання, які необхідні їм для своєї діяльності. Тому можна говорити про те, що кошти витрачаються за призначенням», - коментує ситуацію координатор у Волинській області Всеукраїнської ініціативи «За доброчесні закупівлі в системі освіти» Андрій Лучик.

«Звісно, є й факти, коли відділи освіти використовують кошти на передплату не за призначенням. Зокрема це стосується відділів освіти Ратнівської та Камінь-Каширської райдержадміністрацій. А факт передплати півсотні примірників друкованого органу політичної партії взагалі є ганебним явищем.

Що ж до місцевої преси, то можна простежити тенденцію, коли органи освіти передплачують свої «районки», а також періодичні видання, засновником яких є органи влади. Таким чином вони приховано субсидують колективи газет», - вважає експерт.

Довідка


Центр Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу є учасником Всеукраїнської ініціативи «За доброчесні закупівлі в системі освіти». Проект фінансується Європейським Союзом.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЗМІ, ЦПАВК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ратно? немає такого населеного пункту на Волині! Камінь-Каширськ? також немає! Примітивні аналітички)))
Відповісти
Особливою жовтизною на фоні "жовтих" вирізняється "Волинська газета" під редакторством жополиза Данилюка. Порізати б її на дрібні папірчики і повісити у сільському нужнику.
Відповісти
Ще треба виписати нариси "проффесора"
Відповісти
"Бульвар" "Тайни" - ще як не було. А, ось, з "Волинською газетою" чи "Вісником і Ху". Це - волинські комедійні "бульвари".
Відповісти
Останні новини
Волинські освітяни за бюджетні кошти виписують «жовту» та партійну пресу
17 травень, 2013, 13:07