Як безпечно купити квартиру в новому ЖК*

Як безпечно купити квартиру в новому ЖК*
Квартира в новобудові приваблива за багатьма параметрами. Її вартість значно нижче аналогів на вторинному ринку, нова квартира юридично чиста, має, як правило, більш зручне і сучасне планування, тощо. Однак покупка житла в новобудові супроводжується певними факторами ризику – як прямого шахрайства, так і заморозки будівництва на багато років.

Отже, щоб не залишитися без житла і без грошей, потрібно заздалегідь вивчити ряд документів та зробити перевірку, оцінити можливі ризики.

Оцініть характеристики будинку

Дуже важливо добре познайомитися з тим об'єктом нерухомості, власником якого ви хочете стати. Це легко зробити, якщо будинок вже зданий, і ви можете прийти і подивитися на квартиру своїми очима, як наприклад в Sofievska Sfera, що на Борщагівці.

Однак найчастіше люди купують квартири в новобудовах на етапі будівництва, коли вони дешевші. І в цьому випадку важко оцінити якість об'єкта, переконатися в грамотності планувальних рішень і зрозуміти, наскільки упорядкованим буде будинок. Тому радимо вам уважно вивчити:

• проект будинку із зазначенням площі;

• документацію, що підтверджує законність будівництва;

• документи на володіння земельною ділянкою (обов'язково із зазначенням поверховості);

• план інфраструктури;

• оціночну документацію експертів;

Також для наочності вам повинні показати макет майбутнього будинку і розповісти про технології, матеріали, техніку і терміни будівництва. Ви маєте право відвідати будівельний майданчик і поспостерігати за роботою бригад.

Оцініть надійність забудовника

Отже, найголовніше – оцінити, наскільки надійний забудовник. Спочатку вивчіть всю інформацію про нього в інтернеті: на його офіційному сайті, в соціальних мережах, ЗМІ, на форумах. Почитайте відгуки людей, дізнайтеся, з якими новинними приводами пов'язана його діяльність. Вибирайте ту компанію, яка має хорошу репутацію на ринку і кілька успішних проектів за плечима.

Ще один цікавий спосіб дізнатися про забудовника – звернутися в який-небудь великий банк і попросити видати кредит на покупку квартири в будинку, який зводить ця компанія. Серйозні банки дуже уважно підходять до співпраці з девелоперами і можуть схвалити іпотеку тільки тоді, коли всі документи забудовника в порядку.

Інший варіант – консультуватися з юристом, попросити його перевірити всі документи забудовника, чи є дозвіл на землю, на будівництво, тощо. З'ясуйте, хто засновник компанії (чи немає в його біографії темних плям), який статутний капітал.

Потім також можна відвідати будівельний майданчик, поспілкуватися з бригадирами, дізнатися, як рухається процес зведення будинку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.