Як прожити на мінімалку в Україні*

Як прожити на мінімалку в Україні*
Близько 60% робочого населення в Україні отримають зарплату у розмірі 10 тисяч гривень. При інфляції у 18% на такі доходи не порозкошуєш. А як виживають, в кого мінімальна заробітна плата? Давайте розглянемо це питання з усіх боків.

Проста арифметика

На сьогодні мінімалка в Україні складає 4173 гривень. Але після всіх відрахувань на руки робітник отримує лише 3359 гривень. Що можна собі дозволити на ці гроші?

По-перше, від цієї суми слід відрахувати гроші, що підуть на оплату комунальних. Це десь дві тисячі гривень. По-друге, треба відрахувати витрати на громадський транспорт. На поїздки на роботу і назад доведеться витратити приблизно 670 гривень.

Залишається лише 689 гривень. Якщо купувати продукти харчування у найдешевших магазинах, то виходить, що можна дозволити собі більш менш раціональне харчування. Так, грошей, що залишилися вистачить:

• На 10 кг картоплі;
• 2 буханця хліба;
• 2 пачки макаронів;
• Одну пляшку пісного масла;
• 2 кг свинини;
• Одну пачку чаю;
• Один кілограм яблук;
• Один скромний борщовий набір.

Якщо обмежити себе у споживанні м’яса, то ще можна купити в магазині Хумана джинси або светр. Але тільки у дні уцінок. На місяць такі витрати на одну людину досить реальні.

А от розкошувати не доведеться. У малий бюджет ніяк не вміщуються покупки солодощів, свіжої городини, спиртні напої та пиво, готової випечки, кулінарних напівфабрикатів.

Лайфхаки для виживання

Хоча мінімальна заробітна плата досить мала та не дає можливості собі дозволити купувати більш поживні та корисні продукти, купувати необхідний сезонний одяг, не треба впадати у відчай. Краще скористатись корисними лайфхаками.

По-перше, треба звернутися по соціальну допомогу з оплати комуналки. Адже, за законами України вам може надаватись субсидія. По-друге, варто на початку місяця робити великі закупки, які розподіляти на кожен день.

Щоб заощадити, варто готувати страви вдома. Добре зробити кулінарні заготовки, а на протязі місяця їх тільки розморожувати та готувати страви. Ще одна гарна порада – знайти собі посильний підробіток.
Наприклад, непоганим місцем для пошуку підробіток є Kabanchik.ua. Це офіційна українська робоча біржа для фахівців різних напрямків.

Щодня тут пропонується до трьох тисяч пропозицій від роботодавців.
Біржа розрахована на пошук підробітків в усіх регіонах України. Тут замовники потребують послуг не тільки фахівців робітничих спеціальностей, а й знавців з копірайтингу, редакторської та поліграфічної справи, досвідчених дизайнерів тощо. Інколи можна, навіть, знайти достойну постійну роботу з вищою зарплатою.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як прожити на мінімалку в Україні*
25 березень, 2019, 11:19