Між сторонами – кордон з поліції: на Рівненщині – церковний конфлікт

Між сторонами – кордон з поліції: на Рівненщині – церковний конфлікт
У Будеражі, що на Здолбунівщині, 26 жовтня відбуся черговий конфлікт між вірянами РПЦ та ПЦУ. Сталося це, коли прихожани ПЦУ прийшли до Свято-Покровського храму, аби провести там службу. До слова, першу після переходу громади до ПЦУ.

Про це повідомляє рівненське видання 0362.

Підтримали перехід до ПЦУ в Будеражі під час парафіяльних зборів ще 17 лютого цього року. Та досі служб не проводили через небажання громади РПЦ поступатися храмом. У травні була спроба громади ПЦУ все ж зайти до святині, проте прихильники РПЦ тоді зібралися з різних усюд (у тому числі і далеко не з Будеража). Приїхали навіть матері з дитячими візочками та були готові стати на захист власного храму. І хоча на руках у парафіян ПЦУ були при собі документи, котрі підтверджували офіційну реєстрацію громади, що й засвідчує її право молитися у сільському храмі, вседину їх так і не впустили. Тоді протистояння завершилося опечатанням храму.

Спершу ж про так званий рейдерський захват сьогодні написали прихильники РПЦ на власній сторінці у фейсбуку «РІВНЕ. Голос Церкви». Тут розповідають, що сьогодні о 6 ранку група прихильників ПЦУ на чолі з ексголовою Здолбунівської РДА Сергієм Кондрачуком виламала двері храму та зайшла туди.

У коментарі журналісту Сергій Кондрачук зазначив: «Громада зайшла у свій храм, який належить їй по праву і до цього був опечатаний».

Вже трішки згодом на його власній сторінці у фейсбуку з’явився допис про те, що сталося, у деталях. Вранці громада ПЦУ справді зняла опечатання дверей та зайшла, аби провести богослужіння. Проте ближче до обіду до храму почали приїжджати прихильники РПЦ.

«…Ближче півдня в село почали приїздити невідомі люди, духовенство РПЦ і всі ті, кого ми бачили в решті сіл Здолбунівщини, де були подібні ситуації… Так і «грибники» були у Будеражі, скажете Ви? Були. Проте жодних з моїх колег не зайшов навіть на подвір’я храму, не те, що у сам храм! Тому що ми переконані: ця ситуація – справа виключно місцевих людей, а не приїжджих! У храмі виключно місцеві люди – віряни ПЦУ, на відміну від іншої сторони. Зрештою, парафіяни ПЦУ неодноразово просили усіх немісцевих (в тому числі й тих, хто приїхав на їхню підтримку), щоб вони покинули село! Проте представники РПЦ відмовляються це робити. Зрештою, віряни ПЦУ пішли на абсолютно невигідний (як на мою суб’єктивну думку) для себе крок і запропонували представникам РПЦ здійснювати почергові богослужіння. Проте представники РПЦ відмовилися і від цього!», - пише Сергій Кондрачук.

Як зазначив ексголова Здолбунівської РДА, станом на обідню пору законні власники храму перебували у святині. А прихожани РПЦ їм погрожували розправою. А між сторонами – кордон з поліції.

«Але чи буде так і надалі? Бо мені дзвонять з багатьох сіл і повідомляють, що по лінії московської церкви чітка вказівка: привезти в Будераж максимальну кількість людей. Ситуація наразі дуже непроста. Віряни ПЦУ потребують, як мінімум, значної духовної підтримки, бо кількість немісцевих представників «руского міра» невпинно росте. Закликаю усіх, хто має на це відповідні важелі, представників влади, силових структур, не допустити протистояння, тим паче, що представники ПЦУ готові по-Божому пускати у свій храм на почергові богослужіння іншу сторону», - зазначив Сергій Кондрачук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
РПЦ-це рашистські колаборанти.
Відповісти
Перевірте у всіх "мігрантів" документи, реєстрацію, відберіть пояснення і отримаєте принаймі список зрадників та можливість швидко реагувати на їх протиправні дії.
Ворога потрібно нищити його ж зброєю.
Відповісти
Твоя копрофагія не вилікується лоботомією, бо операція на моску не робиться без моску.
Відповісти
Тогда Бацька кардон закроет и заминирует как Узбекистан от Афганистана.
Відповісти
Останні новини
Між сторонами – кордон з поліції: на Рівненщині – церковний конфлікт
26 жовтень, 2019, 18:38