Показали відео з Волині, яким більш ніж 80 років

Показали відео з Волині, яким більш ніж 80 років
В мережі інтернет вдалось натрапити на раніше два маловідомі відео 1935 та 1936 років, які були зняті на Волині.

Перший короткометражний фільм носить назву «The Granite Men Of Poland» (Гранітні люди Польщі). На відео ми можемо побачити в яких умовах відбувся видобуток граніту в тогочасному Волинському воєводстві, а саме в Клесові (сьогодні це селище міського типу Сарненського району Рівненської області), – пише t1.ua.

До Першої світової війни товариство акціонерів «Клесовський граніт» щоденно добувало п’ятдесят вагонів граніту. Граніт з Клесова активно використовували при будівництві доріг, адже він відрізнявся гарною якістю в порівнянні із іншими. Відомо, що перед Другою світовою війною щорічно в Клесові добували 100 тисяч тон граніту. Там існувало товариство «Клесовський граніт», який забезпечував будівництво мостів.

Біля Клесова розташовані Клесівські родовища гранітів. Включають 8 родовищ гранітів, гранодіоритів і діоритів.



На другому відео 1936 року під назвою «The Stone Age Of Today»можна побачити видобуток базальту поблизу села Янова Долина Волинського воєводства (сучасна назва Базальтове, Рівненська область).

На початку ХХ сторіччя волинськими базальтами зацікавились будівники Ковельської залізниці. У 1908 р. у районі кар’єру № 1 були пробурені декілька свердловин. На основі отриманих даних був запроектований видобувний кар’єр, але його масштабну розробку було розпочато лише в 1928 р.

В 1920-1930-х роках тут було побудовано сучасне на той час поселення для працівників та керівництва Державної каменоломні базальту, в якій було залучено 1200 працівників. Площа видобутку базальту в 1930-х роках тут займала територію близько 10 гектарів.

Творцем та ініціатором появи однієї із найбільших копалень в тогочасні Речі Посполитій були інженери Леонард Шутковський, Джозеф Нівінський та Михайло Урбанович. 1934 року Міністерство сільського господарства Другої Речі Посполитої виділило 107 га для будівництва робітничого селища в Яновій Долині. Містечко Янова Долина було спроектоване як зразкове робітниче селище. В основу проекту були покладені ідеї створення робітничих колоній австрійського архітектора Лооса.

В Яновій Долині в міжвоєнний період була каналізація, електрика, водопровід, поселення було запроектоване за прикладом урбаністичного плану міста Гдині. Місцевість була оточена густим сосновим лісом.

На жаль, забудова містечка до сьогодні не збереглася і була знищена в буремні роки Другої світової війни.



Автором представлених хронік про Волинь є британський «Пате-журнал» (фр. Pathé-journal), який регулярно знімав короткі фільми в першій половині ХХ ст. Проте лише зараз в епоху оцифрування плівок ці відео вдалось розшукати та представити нашим читачам.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.