Начальник з луцької мерії не хоче прапора Європи поряд з українським

Начальник з луцької мерії не хоче прапора Європи поряд з українським
Начальник управління туризму та промоції міста, депутат Луцької міськради Наталія Бунда не схвалює того, аби на державні свята у Луцьку поряд з державними стягами вивішували прапор Європи.

Про це йшла мова 22 травня під час засідання постійної депутатської комісії Луцької міської ради з питань міжнародного співробітництва, інформаційної політики, молоді, спорту та туризму.

З ініціативою вивішувати поряд із українським прапор Європи виступив депутат Луцької міської ради Андрій Козюра. На його думку, це свідчитиме про те, що Луцьк налаштований на європейські цінності.

«Це буде додатковим стимулом і дороговказом для керівництва нашого міста. І буде спрямовувати вектор зовнішньої політики нашої країни саме у сторону Європи, європейських цінностей і Євросоюзу, а не на Схід, не у Росію», – впевнений депутат.

За словами Козюри, такі рішення прийняті у Рівному, Сумах, Сарнах, а у Тернополі і Львові саме обговорюють цю ідею.

Разом з тим, зауважив Козюра, рішення матиме рекомендаційний характер, тобто суб’єктів господарювання не будуть зобов’язувати.

Натомість член комісії, начальниця управління туризму та промоції міста Наталія Бунда заявила, що не схвалює таку ініціативу. Мовляв, Україна не в Європейському Союзі, тому і прапор Європи поряд із державним буде недоречним.

«Чи не буде це сприйматися, наче ми біжимо попереду потяга?» – міркує вона.

До всього, депутатку здивувало, чому в лучан не запитали, чи вони хочуть бачити європейський прапор поряд з українським. Мовляв, люди можуть обуритися, як це було із перейменуванням вулиць.

Андрій Козюра заперечив: перейменування вулиць – рішення, яке обов’язкове до виконання, а його ініціатива має тільки рекомендаційний характер.

«Я переконаний, що переважна більшість лучан налаштовані на ЄС», – наголосив Козюра.

Підтримав Козюру і голова комісії Павло Данильчук, який вважає, що українська влада насправді «не рухається у напрямку Європи, тому такими рішеннями місцеві громади можуть тільки підкреслити своє бажання приєднатися до ЄС».

«Це дуже правильне рішення у тій політичній ситуації, в якій зараз знаходиться Україна. Я думаю, подібні рішення йтимуть нам лише на користь. Для позиціонування себе перед партнерами, тими ж поляками, з якими ми найбільше зараз співпрацюємо», – вважає Данильчук.

Однак при голосуванні за цей проект рішення Наталія Бунда утрималася, а один член комісії був відсутній. Тому комісії забракло голосів, аби підтримати ініціативу Козюри.

Нагадаємо, постійна комісія міської ради з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва підтримала ідею Андрія Козюри.

Зрештою остаточне рішення депутати прийматимуть на найближчій сесії Луцької міської ради 29 травня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наталья путает Евросоюз и Европу, речь идет именно о флаге Европы, который многие ошибочно называют флагом Евросоюза.
Відповісти
А що в цьому поганого, якщо в Луцьку буде вісіти прапор Європи, в Франції наприклад таке практикується і ніхто не проти.
Відповісти
Історія створення прапора Європейського Союзу починається у 1955 році. Тоді ЄС існував лише у вигляді Європейського об’єднання вугілля та сталі, до якого входило шість країн. Однак існувала окрема організація з ширшим представництвом – Рада Європи, яка була заснована на кілька років раніше з метою захисту прав людини та пропагування європейської культури. У той час Рада Європи підбирала собі емблему. Після активних обговорень було прийнято нинішній варіант прапора – коло з 12 золотих зірок на блакитному тлі. Число зірок не має нічого спільного з кількістю країн-членів організації. В різних традиціях „12” є символічним числом, що означає абсолютну досконалість. Це також і кількість місяців у році, і кількість цифр на циферблаті годинника, тоді як коло є ще й символом єдності.
Так народився європейський прапор, який являє собою ідеал об’єднання народів Європи. На ньому сяє дванадцять зірок, що символізує довершеність, повноту та єдність. Прапор залишається незмінним протягом багатьох років, незважаючи на розширення ЄС.
Пізніше Рада Європи закликала інші європейські установи прийняти той самий прапор, і у 1983 році його затвердив Європейський Парламент. Усі європейські інституції використовують його з початку 1986 року.
Європейський прапор – це єдина емблема Європейської Комісії, виконавчого органу ЄС. Інші європейські установи та органи додають до прапора свою власну емблему.
Таким чином, це прапор Європи, прапор Європейського Союзу. Він є символом не тільки Європейського Союзу, але й символом єдності країн Європи та її індивідуальною ознакою в широкому сенсі. Коло золотих зірок символізує солідарність і гармонію між народами Європи.

Тому ідея є хорошою, але тут головне почуватися європейцем, а не лише вивішувати символи.
Відповісти
Останні новини
Начальник з луцької мерії не хоче прапора Європи поряд з українським
22 травень, 2013, 17:46