Луцький замок не ремонтують: чекають грошей. ФОТО. ВІДЕО

Луцький замок не ремонтують: чекають грошей. ФОТО. ВІДЕО
Старовинна фортеця-резиденція литовського князя Любарта, яка увійшла до сімки чудес України, вкрилася численними тріщинами.

Однак, із відкриттям туристичного сезону цими вихідними, ознаки руйнування лише замаскували. Тож, якщо найближчий туристичний сезон твердиня ще якось переживе, то нащадкам можуть дістатися вже тільки руїни Луцького замку, - пише Під прицілом.

Зі слів головного спеціаліста з питань реставрації та реконструкції Управління містобудування та архітектури Волинської ОДА Петра Троневича, наразі частина замкових споруд через неналежний стан просто зачинені для відвідувачів.

«Луцький замок є Верхній та Нижній, себто Окольний. В нас зараз проблема саме з Окольним замком, адже там перш за все необхідно укріпити стіну. Також потрібно провести дослідження, чи можна використовувати його в галузі туризму. А у Верхньому замку потрібно встановити дерев'яні конструкції. А перш за все потрібно зробити покриття галереї», - розповів Троневич.

На запитання, чи виділяються з бюджету кошти на реконструкцію замку, фахівець відповів, що є відповідне доручення Президента, однак коштів поки що так і не виділили. Поміж тим, вже здійснюється фінансування на реставрацію картинної галереї Волинського краєзнавчого музею.



Цікаво, що ще кілька днів тому на стінах Луцького замку, навіть на віддалі, були помітні пошкодження. Зокрема, зі сторони Старого ринку на зовнішній стіні «красувалася» досить велика тріщина.

Вочевидь, для того, щоб не відлякувати туристів, найбільш помітні тріщини на сьогоднішній день старанно заліпили. Проте, це маскування протримається недовго, оскільки перш ніж штукатурити, потрібно здійснити серйозні роботи з укріплення стін, принаймні так стверджують волинські краєзнавці.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Реально нікому наш Луцький замок непотрібний.
Відповісти
Столько веком простоял без трещин,но тут пришли реставраторы....
Відповісти
Потрібно звернутися до нащадків литовського князя Любарта і зобов`язати привести у належний стан збудовану їхнім пращуром будівлю. Або штраф накласти.
Відповісти
болт накласти
Відповісти
Шо, дотанцювались? Отак ікаються замкові ваші "Ночі", фести, танці-шманці під гучний акомпанемент і потужну акустику! Йолопи!
Відповісти
Останні новини
Луцький замок не ремонтують: чекають грошей. ФОТО. ВІДЕО
23 травень, 2013, 10:05