Коли починати вчити дитину читати*

Коли починати вчити дитину читати*
Якщо раніше після садочку діти йшли до школи, де всьому навчалися, сьогодні в цей освітній заклад потрібно приходити підготовленим, зокрема, вміти читати, рахувати та намагатися писати. Та це не є вірно, в тому числі із фізіологічної точки зору.

Коли вчити дитину читати?

Мозок людини розвивається поступово, тож не варто стимулювати активність окремих його ділянок. Це не прискорить розвиток і може бути небезпечним для здоров’я та подальших успіхів у школі.

Напевне вам відомі історії, коли дитина в 5-6 років не могла читати по складах, а вже через півроку чітко і правильно читала складні речення. Це ще раз доводить, що поспішати непотрібно.

Читання саме по собі, це по суті аналіз і синтез звуків. Це може бути складним для малечі в сину фізіологічного розвитку.

«Він давно знає всі букви, та читати не хоче!» - докоряють батьки. «З трьох років билися, і ось в 5 нарешті зачитав!» Отже, навіщо «битися» два роки, якщо можна спокійно почати навчання читанню за кілька місяців?

Коли дитина готова до освоєння читання:

• Дитина говорить реченнями. Занадто раннє навчання може спровокувати затримку мови. Тому що, в той час, коли мозок повинен найбільш активно працювати над формуванням мови, дитина складає звуки і склади.

• Гарно розвинуте вміння сприймати звук та його якість. Уміння виокремити окремі часточки звуку твориться близько 5 років. Для того, щоб читати, дитина має вміти визначати кожен звук в слові. Щоб перевірити це, запропонуйте гру – визначити, з якого звуку починається слово.

• Всі звуки в мові вимовляє вірно. Наявність проблем у вимові та сприйнятті звуку, однозначно буде заважати дитині сприймати текст, а також сповільнює розвитку фонематичного слуху.

• Малюк адекватно орієнтується в просторі. Поняття «право», «ліво», «вгору» і «вниз» повинні бути з'ясовані дуже чітко. В іншому випадку, діти плутаються, з якої літери починати читати, або навіть починають читати з кінця.

Ще дуже важливо, щоб дитина сама прагнула та цікавилися читанням, книжками. Це величезний плюс, що стимулює дитину читати. Отже краще попрацювати на розвиток цих якостей, почавши читати дітям книжки якомога раніше.

Зверніть увагу, що проблеми з читанням можуть бути результатом порушення слуху, або сильної образи за неправильне читання чи вимовляння літер. В такому випадку буде потрібна допомога сурдопедагога. Будьте уважні щодо цього.

Що маємо?

Діти, вивчають окремі склади, далі виявляються нездатними до звукового аналізу слів. Вони «ковтають» закінчення, роблять помилки при наголосі. Учитель змушений переучувати дитину, що, як відомо, складніше, ніж учити з нуля.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Коли починати вчити дитину читати*
04 листопад, 2018, 21:14