Волинська «Свобода» хоче більше віртуальної дружби з «регіоналами»

Волинська «Свобода» хоче більше  віртуальної дружби з «регіоналами»
Інтернет-видання та соціальні мережі стають основними платформами для вільного висловлення думок та політичних поглядів на Волині, адже використання решти засобів масової комунікації є або малодоступним, або ж занадто дорогим для опозиційних партій.

Таку думку висловили учасники круглого столу з обговорення підсумків реалізації проекту «Твій місцевий депутат: моніторинг діяльності депутатів місцевих рад в Україні (Волинська область)» 31 січня в Луцьку.

Гроші та хабарі – топ-теми у волинському сегменті Facebook.
Як розповів реалізатор проекту Михайло Наход, одним з результатів проекту стало створення сайту «Твій місцевий депутат. Волинська область», де представлена інформація про обранців п’яти місцевих рад: Волинської обласної, Ківерцівської та Луцької міських, Луцької та Турійської районних рад.

Також вагомим кроком стала діяльність у мережі Facebook групи «Контролюй волинських депутатів».

Зі слів одного з реалізаторів проекту Михайла Шелепа, найбільш популярними темами у соціальній мережі стали арешт екс-депутата Олександра Вікторова, якого підозрюють у вимаганні хабара, заява колишнього першого заступника Володимира Веселухи щодо законності земельних операцій губернатора Бориса Клімчука та використання депутатом Антоном Сосновським грошей зібраних для жертв від землетрусу в Японії.

Опозицію витиснули у віртуал?

Загалом у групі, яка налічує більше 450 чоловік, нині зареєстровано 19 діючих та 12 колишніх депутатів. Найбільш активними є обранці Луцької міської ради Андрій Осіпов, Олена Голєва, Андрій Калахан, Олександр Пиза та Павло Данильчук.

«Влада сьогодні реагує на інтернет більше. Бо на телебачення зараз достукатися важко. Про «Буратіно» покажуть, чи ще щось, чи «антибуратіно», говоримо відверто. А об’єктивно - провладно преса зараз заангажована дуже. А інтернет-сайти і середовище «Фейсбуку» дуже широке», - зазначив депутат Ігор Гузь.

Його колега Анатолій Вітів також підтвердив, що за останній рік для висвітлення своєї діяльності у комунальних друкованих засобах масової інформації депутатам надали лише тисячу гривень. А на обласному телебаченні – лише 20 хвилин, причому з забороною говорити про політику. Натомість, мовляв, владу телебачення показує постійно.

«Соціальні мережі - це майданчик скоріше опозиційної, а не провладної політики. Я би також хотів би дискутувати з Борисом Петровичем. Правда, він був там деяких період. Ви їм запропонуйте, аби і депутати з Партії регіонів до того долучилися. Аби громада бачила і їх позицію. Бо напевно вони є влада на рівні області і до них багато питань. Опозиція не так багато питань може вирішити, але опублічити », - зазначив Анатолій Вітів.

Чиновники в інтернеті: шастання чи користь?

Депутат Луцької міської ради Павло Данильчук та проректор ВІЄМ Петро Гоцалюк хотіли би бачити більше чиновників у соціальній мережі. Адже часто саме від них залежить використання бюджетних коштів, вирішення проблем міста.

А помічник депутата Олега Чернецького Михайло Щур зауважив, що потрібно більше абстрагуватися від політики та перейти до обговорень проблем Луцька, залучаючи до цього більше й міського голову і його підлеглих.

Секретар міської ради Григорій Пустовіт пообіцяв, що вже на початку лютого зареєструється в мережі. Однак він слабо уявляє там чиновників. Адже їм можуть дорікати тим, що замість виконання своїх прямих обов’язків, держслужбовці сидітимуть у мережі. Бути ж веб-активним у позаробочий час – нікого не змусиш.

Депутати мають пояснити, на що вони здатні

Політолог Юрій Кресак застеріг, аби активність депутатів не стала схожою на «донкіхотство». Мовляв, потрібно знайти чіткий діалог та порозуміння з виборцями, що є компетенцією та реальними можливостями народних обранців.

«Депутати де-факто мають мало можливостей вирішити багато реальних питань, які від них очікують виборці. Тобто потрібно, аби виборці розуміли, що будувати скажімо автобан на трасі, де є занепадаючі села, ніхто не буде. Хоча виборці позиціонують це так: депутати нічого не роблять. Не хочуть працювати тільки через те, що дорогу не роблять», - каже Кресак.

При "живому" ж спілкуванні таке порозуміння стає реальним.

Натомість як перевагу "віртуального" спілкування Михайло Шелеп назвав той факт, що Facebook дозволяє побачити депутата як реальну людину: подивитися його фотографії, музичні вподобання, інтереси та захоплення.

Довідково:

Проект «Твій місцевий депутат: моніторинг діяльності депутатів місцевих рад в Україні (Волинська область)» стартував у січні 2011 року завдяки зусиллям Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу. У лютому його фінансування Фондом демократії ООН (UNDEF) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) завершується. Загалом на фінансування проекту зі слів Михайла Находа надійшло 120 тисяч гривень з донорських організацій та 30 тисяч гривень власних коштів. Над втіленням його працювали п’ятеро осіб. Надалі проект планують утримувати завдяки зовнішнім інвестиціям та фінансової допомоги політичних партій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинська «Свобода» хоче більше віртуальної дружби з «регіоналами»
31 січень, 2012, 16:15