Вночі у лучан перестане зникати вода у кранах. ФОТО

Вночі у лучан перестане зникати вода у кранах. ФОТО
Мешканців багатоповерхівок Луцька до 2015 року мають забезпечити цілодобовим постачанням води.

Нині у Луцьку є більше 200 будинків, висотність яких перевищує 5 поверхів. Мешканці більшості з них стикалися з проблемою, коли у ночі у кранах зникала вода.

У 2012 році у Луцьку взялися всерйоз вирішувати цю проблему.

ДЕ ВОДА?

Спеціалісти пояснюють: відсутність води пов’язана з особливістю використання насосного обладнання. Насоси, які забезпечують постачання води безпосередньо до квартир будинків, - мають велику потужність. У нічний час, якщо використовувати ці насоси, створюється надмірний тиск. Тому аби уникнути аварій їх відключають на період з 12 ночі до 6 ранку.

«У нас в Луцьку станом на минулий рік було більше двохсот будинків, де не було цілодобової води. Тобто, вода лише до 24-ї - і вночі води немає. Не через те, що її немає у мікрорайоні, а тому що технологічно так було зроблено, що устаткування, яке забезпечувало би цілодобово подачу води – воно не працювало», - пояснив луцький міський голова Микола Романюк.

Для того, щоб врегулювати розподіл тиску, двигуни вирішили обладнати приладами для регулювання тиску - так званими частотними перетворювачами, що регулюють тиск води.

«Частотник автоматично регулює подачу води, тиск. Тому можна запускати цілодобове постачання», – пояснює начальник відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду департаменту ЖКГ Юрій Крась.

Окрім цього частотний перетворювач захищає електродвигун від пускового струму, що збільшує ресурс роботи двигуна.

ПРОГРАМА МАКСИМУМ

Забезпечення цілодобовим постачанням води стане можливим завдяки реалізації міської програми «Обладнання підвищувальних насосних станцій міста Луцька приладами для регулювання тиску води приладами у внутрішньо будинкових мережах». Цю програму розробили з ініціативи луцького міського голови Миколи Романюка.

Програма розрахована на три роки. Термін її реалізації – з 2012 року до 2015 року. За цей час у бойлерні, які обслуговують багатоповерхівки, планують встановити на двигуни частотні перетворювачі, які плавно регулюватимуть тиск води.

17 травня такий пристрій для регулювання тиску встановили у бойлерній на Кравчука, 3а. Котельня обслуговує 11 будинків, в яких відтепер подача води буде цілодобово.



Згідно з програмою планується встановити 47 приладів, вартістю у 1,7 мільйонів гривень. Фінансується програма за кошти міського бюджету. Такі регулятори тиску, зі слів Романюка, вже встановили для 38 будинків у 33,45 та 55 мікрорайонах.

З ВОДОЮ І ЕКОНОМІЄЮ

Юрій Крась пояснює, що окрім цілодобової подачі води, втілення програми матиме ще один вагомий позитивний момент - економію електроенергії.

Адже насоси під час своєї роботи витрачають багато електроенергії. Частотник дає можливість коригувати ці витрати.

«Коли йде пікове навантаження – зранку чи ввечері – двигун з насосом працюють на повну потужність. Без «частотника» двигун працює на повну потужність і це економічно не вигідно. Саме «частотник» автоматично регулює оберти двигуна, зменшує енергоспоживання двигуна, підтримує сталий тиск у системі», - пояснює Крась.

Він каже, що завдяки обладнанню можна буде на 20-50% зменшити енерговитрати. Таким чином вже за кілька років завдяки економії встановлення приладів окупиться, - запевняє комунальник.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
За кордоном це вже зроблено ще 15 років тому!)))
Відповісти
Останні новини
Вночі у лучан перестане зникати вода у кранах. ФОТО
23 травень, 2013, 12:56