Єремеєв створює у Раді «свою» групу

Єремеєв створює у Раді «свою» групу
Вже через місяць у Верховній Раді може з'явитися нова сила: позафракційний нардеп Ігор Єремеєв створює депутатську групу.

Потенційні учасники - такі ж позафракційні обранці, як він. Майбутній керівник - сам Єремеєв, який у Раді V скликання очолював фракцію «Народної партії» Володимира Литвина, - пише Forbes.ua.

«Сьогодні можна говорити, що сформовано ядро ​​депутатів, які не сумніваються в необхідності такого об'єднання. Є дуже багато депутатів, які ще тільки придивляються і цікавляться об'єднанням», - зазначає Степан Івахів, позафракційний депутат і бізнес-партнер Єремеєва.

Мета майбутнього об'єднання, за словами його потенційного керівника, - зрівняти в правах позафракційних депутатів з членами фракцій.

Без права голосу

Кістяк майбутньої групи поки не сформований. За словами її потенційного учасника, який побажав залишитися інкогніто, не рахуючи Єремеєва, в об'єднання вже погодилися увійти 11 нардепів - Івахів, близький до Єремєєва волинський підприємець Сергій Мартиняк, екс-спікер парламенту Володимир Литвин, Віталій Немилостивий, Валерій Мошенський і Лев Миримський. На питання щодо цього вони відповідають обережно.

«Так, дійсно, сьогодні позафракційні депутати обговорюють можливість об'єднання. З подібною пропозицією до мене звертався в тому числі і Ігор Єремєєв. Але поки про створення групи говорити рано», - розповідає Немилостивий. Схожим чином відповідають Івахів і Миримський.

У Єремеєва в парламенті безліч лобістських інтересів. Наприклад, в нинішньому році у компаній, які входять до групи компаній «Континіум», з'явився серйозний конкурент у сфері постачання дизельного палива держкомпанії «Укрзалізничпостач» - донецька фірма «Перша паливна компанія». Вона виграє тендери держпідприємства, які раніше діставалися Єремєєву.

Можливості ефективно захищати свої інтереси в Раді у бізнесмена немає. Йому заважає статус позафракційного. Такі депутати не мають свого представника в погоджувальній ради парламенту, який формує порядок денний. У першу чергу члени ради домовляються щодо проектів документів, які підготували члени їхніх фракцій і держоргани.

Законопроекти позафракційних нардепів включають до порядку за залишковим принципом. Якщо врахувати, що з початку роботи парламенту нового скликання в його секретаріаті було зареєстровано майже 2000 законопроектів, шанси на те, що ініціативи позафракційних депутатів дійдуть до голосування, мінімальні.

Єремеєв хоче, щоб у позафракційних були ті ж права, що у решти депутатів. Його план - внести зміни до закону «Про регламент» Ради і забрати з документу норми, які дискримінують позафракційних.

Іншим шляхом

Щоправда, існує альтернативний шлях. Позафракційні депутати можуть об'єднатися в групу, яка отримає ті ж права, що й фракція. Головна умова - в групі повинно бути не менше 32 осіб.

Саме стільки позафракційних зараз працюють у Раді, але зібрати всіх Єремеєву не вдасться. Троє з них, спікер Володимир Рибак і два його заступники - Ігор Калетник і Роман Кошулинський, за законом, не можуть входити до фракції або депутатської групи.

Решта 29 осіб, за словами позафракційного Олега Канівця, фактично розділені на дві групи: одна голосує з владою, інша - з опозицією. Це заважає позафракційним об'єднатися. Тому вони мають намір домагатися, щоб парламент зменшив кількість нардепів, необхідних для формування групи з правами фракції.

«Оптимальна кількість депутатів у групі - 14-15 осіб», - озвучує думку позафракційних нардепів Миримський.

Партія регіонів проти цього не заперечує.

«Потрібно зрозуміти, скільки позафракційних депутатів готові об'єднатися. Коли ми це зрозуміємо, можна буде підготувати відповідний законопроект. Якщо його внесу я, можете не сумніватися, що його приймуть», - запевняє голова парламентського комітету з питань регламенту Володимир Макеєнко.

Варто зауважити, що нині в Раді у регіоналів немає постійної більшості. Частина самовисуванців голосує синхронно з ПР, але їх кількість нестабільно. КПУ - ненадійний союзник. Плюс до цього - важливі голосування постійно пропускають 10-15 регіоналів.

«Олександру Єфремову (голова фракції ПР. - Forbes) постійно доводиться персонально домовлятися з кожним позафракційним депутатом, щоб той проголосував «за». Це незручно. Простіше домовитися з людиною, яка керує групою», - розповідає на умовах анонімності позафракційний нардеп, який не згадувався вище.

На питання про те, чи може Єремєєв стати цією людиною, він відповідає негативно. З кожного конкретного питання, стверджує депутат, у групи буде своя позиція.

Конкуруюча структура

Об'єднати позафракційних хоче не тільки співвласник «Континіуму». Його конкурент - позафракційний депутат Петро Порошенко.

«У нас вже є дуже маленька група з Порошенко, Домбровського і Заболотного з Вінницької області», - перераховує обранець народу Олександр Домбровський. За його словами, якщо бар'єр для створення груп буде знижений, соратники Порошенка спробують організувати більше об'єднання.

У нього, за словами Канівця, можуть увійти опозиційно налаштовані позафракційники, зокрема - він сам, Юрій Дерев'янко та Олесь Доній. Останній, однак, з цим рішенням поки не поспішає. У цьому питанні головне - не помилитися з соратниками і керівником.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Єремеєв
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мироновичу надоело играть под кого-то и он хочет стать достаточным и самостоятельным. Посмотрим, что из этого получиться, но полностью самостоятельным он не станет, все равно придется считаться с партией власти.
Відповісти
хай об"єднуються нарешті ! тому що справи не буде.Єремеєв потягне, нема питань
Відповісти
Бігати в ролі шістьорки набридло. Але статус козиної не змінить статусу шістьорки. Все рівно регіонали не схчуть взяти до себе - і так тісно, а опозиціонерам не потрібен в принципі. Створена група може лишень підняти (трішки) ціну.
Відповісти
Дивно, що досі в парламенті не з'явилася своя хоча б одна позапартійна фракція - може, хоча б мажоритарщики зможуть якось почати чинити опір тому що зараз коїть ця влада! Тому від такого лідера лише гарні очікування бо від нашого округу ми вже висловили свою довіру!
Відповісти
І чого, все буде чудово! Єремеєв вже депутат досвідчений, знає як воно все у парламенті влаштовано, тому не дивно, що вже доріс до того, щоб свою фракцію створити!
Відповісти
Ото волиняни заживуть, як Єремеєв створить фракцію! Як у казці!
Відповісти
Останні новини
Єремеєв створює у Раді «свою» групу
23 травень, 2013, 17:05