Світязь міліє через надмірне випаровування, - синоптики

Світязь міліє через надмірне випаровування, - синоптики
Волинські синоптики назвали свою версію щодо причин обміління озера Світязь.

Начальник обласного гідрометцентру Ростислав Бондарчук вважає, що серед причин обміління - випаровування, - повідомляє ІА Волинські Новини.


Як відомо, експерти припускають різні причини обміління: масове буріння свердловин і копання ставків на подвір’ях місцевих жителів, вирощування лохини, розробка Хотиславського кар’єру в Білорусі, безсніжні зими й посушливі весняно-літні місяці.

Волинські синоптики називають свою версію обміління Світязю, підкріплену багаторічними спостереженнями. За словами начальника обласного гідрометцентру Ростислава Бондарчука, у селі Світязь із 70-х років минулого століття є гідрологічний пост. Працівники щодня о восьмій годині ранку вимірюють рівень води в озері. Також там встановлено випаровувач, фахівці регулярно спостерігають і фіксують, скільки води за добу випарувалося з озера та скільки потрапило з опадами.

«Я підняв ці дані й побачив: починаючи з 2015 року, протягом деяких місяців випаровувалося утричі більше води, ніж потрапляло опадів. Крім того, впав рівень ґрунтових вод. А ще ж вийшли з ладу п’ять шлюзів, які не бралися ремонтувати. Натомість заклали берег мішками. Це ж несерйозно. Тому на обміління вплинули багато чинників, а ситуація виникла не за один рік», – вважає Ростислав Бондарчук.

Фахівець каже, що поступово падає рівень води і в озері Люб’язь. Цього літа вже можна було вбрід перейти з Прип’яті в озеро, хоча раніше там була глибина два метри.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дайте нам заробити на ягідках, а без озера можна жити. Тим більше, що це не останнє.
Відповісти
Даа, так можна писати що завгодно: туристи набирають воду в пляшки і везуть як сувеніри, птахи багато води випивають, олігархи проклали трубопровід і підмивають свої золоті сраки.
Відповісти
Який сюр ... цивілізація поступово приходить у світязь, а світязь поступово зникає ... пекельний дуалізм по українськи
Відповісти
А чому посилено випаровується вода? Із-за підвищення температури.А температура підвищується внаслідок зменшення площ зелених насаджень, в тому числі лісів.Площа листової поверхні зелених насаджень в 4 рази більша від площі Світового океану.1 га.дубового лісу в рік випаровує1200 тон води.При всій повазі до метеорологів, їх стверження звучить непереконливо.
Відповісти
Останні новини
Світязь міліє через надмірне випаровування, - синоптики
20 листопад, 2019, 21:26