Луцькрада вимагає покарати винних у побиті журналістів у Києві

Луцькрада вимагає покарати винних у побиті журналістів у Києві
Луцька міська рада підтримала заяву на захист журналістів, яких побили у Києві 18 травня під час під час акції «Вставай, Україно!».

Відповідне рішення рада ухвалила 30 травня. Заяву ініціювала фракція ВО «Свобода».

Нагадаємо, що 18 травня журналістку «5 каналу» Ольгу Сніцарчук та фотографа «Комерсанта» Влада Соделя під час акцій опозиції та провладних сил побили невідомі молодики.


Міліція не втручалася в інцидент, хоча журналісти просили правоохоронців захистити їх.

Текст звернення подаємо без змін:

«Особи, найняті Партією регіонів, спробували перешкодити реалізації права на мирні зібрання за допомогою бронетехніки. Вона вільно рухалась Києвом за фактичного сприяння працівників правоохоронних органів. Це стало причиною громадських збурень.

Під час спровокованої бойовиками Партії регіонів бійки постраждали працівники ЗМІ. Побиття журналістки 5-го каналу Ольги Сніцарчук і фотокоресподента газети «Коммерсантъ» Владислава Соделя, знущання над іншими представниками мас-медіа у присутності співробітників МВС є відвертим прикладом згортання свободи слова в Україні. Застосування сили щодо працівників засобів масової інформації вже стало традицією за час правління Януковича. Водночас нападники у абсолютній більшості випадків уникають покарання за перешкоджання журналістській діяльності.

Ці неподобства відбуваються за активного сприяння нинішньої влади, яка незацікавлена у вільному розвитку мас-медіа. Зайвим прикладом таких тенденцій є реакція прем'єр-міністра Миколи Азарова та міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка на законні вимоги журналістів після побиття їх колег. Погрози позбавити працівників ЗМІ акредитації та спроби уникнути зустрічі із журналістами є демонстрацією зневажливого ставлення до мас-медіа з боку чинної влади.
Варто зауважити, що Партія регіонів проводила свою акцію під гаслом «У Європу без фашизму». Водночас однією із ключових особливостей фашизму є тиск держави на ЗМІ. Саме це є однією із особливостей нинішньої ситуації в Україні.

Депутати Луцької міської ради, присутні під час акції «Вставай, Україно!», стали свідками, як молодики кремезної статури, що потім організували провокації на вулиці Великій Житомирській, спочатку охороняли сцену акції «В Європу без фашистів» на Європейській площі, яку проводила партія влади.
Варто зауважити, що ці люди вже були неодноразово помічені у інших конфліктних ситуаціях з кримінальним підтекстом.

Зокрема це фальсифікації під час останніх парламентських виборів, рейдерські захоплення, побиття громадських активістів тощо. Такі дії проходили при повному сприянні міліції і за них досі ніхто не був покараний. Відчуття вседозволеності призвело до того, що у підсумку від представників цих злочинних груп постраждали журналісти.

Тому ми стурбовані спробами відбілити репутацію нападників. Це робиться насамперед представниками влади. Це створює передумови для здійснення подальших злочинних дій як стосовно журналістів, так і інших громадян України з боку подібних угрупувань. Подібні дії правлячого режиму провокують соціальну напругу в державі.

У зв’язку з цим ми вимагаємо провести справедливе розслідування подій 18 травня 2013 року, виявивши не лише виконавців, а й справжніх організаторів провокацій та перешкоджання журналістській діяльності.

Вимагаємо покарати представників органів внутрішніх справ, які своєю бездіяльністю сприяли здійсненню злочинів 18 травня 2013 року».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
когда вы уже прекратите врать?кто эту мымру "ЗВЕРСКИ " бил?ваша жоппозиция уже завралась по самые помидоры
Відповісти
Луцька міська рада виконала зобовязання по прибиранню сміття і очищенню ливневої каналізації. Тепер щось там вимагають...
Відповісти
Останні новини
Луцькрада вимагає покарати винних у побиті журналістів у Києві
30 травень, 2013, 17:34