На Волині розробили програму порятунку Шацьких озер

На Волині розробили програму порятунку Шацьких озер
На Волині напрацювали Концепцію програми збереження Шацького поозер’я, аби врятувати від обміління Шацькі озера.

З пропозицією на державному рівні прийняти програму для порятунку Шацьких озер голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко звернувся до Уряду держави та Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, - повідомляє Волинська ОДА.

Нещодавно робоча група при ОДА встановила причини обміління Шацьких озер, а також презентувала Концепцію програми збереження Шацького поозер’я, яка може бути взята за основу при розробленні державної цільової екологічної програми «Регулювання гідро-екологічного балансу для збереження озер Шацької групи, річкових та водно-болотних комплексів Полісся».

Зокрема, в області для встановлення причин обміління озер Шацької групи залучили науковців Інституту водних проблем і меліорації НААН України, які надали не лише висновки своїх досліджень, а й пропозиції вирішення проблеми.

Нагадаємо, що за результатами досліджень вагомим чинником обміління є зміна клімату. Окрім того, посилює негативний вплив змін клімату на обміління групи Шацьких озер також неефективне функціонування наявного фонду меліоративних систем. Також не виключений вплив не тільки на обміління групи Шацьких озер, а і зневоднення всієї території як Шацького поозер’я, так і всього Західного Полісся, розробки білоруською стороною родовища «Хотиславське».

На основі отриманої інформації розробили та обґрунтували комплекс заходів щодо сталого водозабезпечення території Шацького поозер’я, що своєю чергою потребуватиме розроблення, прийняття і виконання державної Програми збереження Шацького поозер’я на період до 2030 року з конкретним фінансуванням та відповідальними.

Своєю чергою, голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко відповідний звіт (наукове обґрунтування) й Концепцію програми збереження Шацького поозер’я направив Кабінету Міністрів України та Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування лист з проханням сприяння у виділенні коштів державного бюджету для розроблення державної цільової екологічної програми «Регулювання гідро-екологічного балансу для збереження озер Шацької групи, річкових та водно-болотних комплексів Полісся».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
шановні-не тратьте народні гроші,Господь Бог все зробить без програми і без вас.Пару хороших дощиків - і все буде добре.Цікаво,чи у вашій програмі дощі- передбачені?
Відповісти
А рятуйте перемут з луками,рік -два,і там залишиться один сапропель.лебединий.
Відповісти
Дуже цікаво читати аргументи стрілочників ! Винні всі, крім них самих, місцевої влади і дирекції парку ! А хто давав дозволи на забудову, хто бурив свердловини, хто належним чином не експлуатував гідротехнічні споруди меліоративних систем, хто порушив генплан забудови національного парку? Чому рядові дописувачі володіють предметом краще, ніж уповноважені державою органи ? А вони включають дурку і переводять стрілки ! А для початку візьміть список власників баз, дач, житлових будинків навколо озера ! Якщо ви, імпотенти, і не можете того зробити - то я та і люди можуть допомогти ! Ну, але тоді вам повний гаплик !
Відповісти