Брали воду зі Світязю, аби поливати лохину: через обміління Шацьких озер відкрили «кримінал»

Брали воду зі Світязю, аби поливати лохину: через обміління Шацьких озер відкрили «кримінал»
За фактами неправомірних дій, що могли призвести до обміління Шацьких озер на Волині, розпочали кримінальне провадження.

В області розслідують факти зловживання службовим становищем посадовими особами органів державної влади Волині в інтересах третіх осіб, які могли призвести до різкого падіння рівня води в Шацьких озерах, в тому числі одному з найбільших озер України – Світязі, – повідомляють на сайті прокуратури у Facebook.

З'ясувалося, що посадовці Держекоінспекції, всупереч вимогам Закону України "Про оцінку впливу на довкілля", не здійснили оцінки впливу, який вчиняє на стан озер незаконна діяльність суб’єктів господарювання.

Одне з таких підприємств побудувало неподалік штучні водні об’єкти на орендованій території площею 230 га без відповідних на це документів та здійснює з них водозабір для поливу саджанців лохини на площі понад 150 га.

При цьому Державна екологічна інспекція у Волинській області також не подала позову до суду задля припинення протиправної діяльності підприємства.

Відтак, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості про факт зловживання посадовцями Держекоінспекції службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 364 КК України).

У кримінальному провадженні триває досудове розслідування, у ході якого буде надано правову оцінку також діям інших органів влади та суб’єктів господарювання.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 31
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
то ж скільки тої лохини буде, щоб стільки води викачати. Прокуратура шукає відмазку своєї бездіяльності.
Відповісти
100% в обміління Світязя винні посадовці держекоінспекції....
Браво і Хвала прокуратурі!!!!!!
Відповісти
А чиї це ягідники? Кому належать?
Відповісти
Налькович вирішив підзаробити на лохині.
Відповісти
Ягідки не прості, належать поважній людині. Тому на волинських новинах про них не гапишуть.
Відповісти
Цікавий "полішук". Видно, що файно проінформований. Чи не камергером у міністерських коридорах підробляє? Наша людина.
Відповісти
Так Ткачук О.(начальник Облекоінспекції)кум Зайця Ф.Ф.,який (відчуваю) теж в "темі і в долі" цих лохин.А Заяць Ф.Ф., який також брав "золотий" пісочок зі Світязя!!!-йому теж поки що НІЧОГО!!!А чого???Це вже питання до прокуратури???
Відповісти
А де влада, б...дь? Хіба це сьогодні стало відомо? А де реакція нового "мєнта" на посаді голови обладміністрації? А за що платять гроші з наших кишень всяким екоінспекціям, нащо взагалі існує Шацький національний парк?
Відповісти
Журналісти "Сили правди" провели досить об'єктивне розслідування по "Волинській ягідці".Землі в оренду надавало Управління Дежгеокадастру, договір оренди з Управлінням Держгеокадастру, превірки законності будівництва водойм,охорони земель проводило Управління Держгеокадастру, порушення виявило Управління Держгеокадастру, до Суду зверталось Управління Держгеокадастру, Суд вирішив, що все будівництво і користування землями є законним.
При чому тут екологічна інспекція?
Хто вирив ставки? І чи забирають вони воду із Світязя? Прокуратура це встановила? Незрозуміло. Хоча Бондар В.Н. дружбу із самим обласним прокурором водив.
Хто ж все таки винен - "Волинська ягідка", чи інспекція?
А може винен хтось на небі , що дощ не капає?
Відповісти
Суд вирішив - найбільша недовіра .
Який суд,прізвище судді ... ???
А судді хто ??? ???
Відповісти
А якже тоді закон сполучених посудин, який вивчають, якщо не помиляюсь, у шостому класі і який гласить, що рівень рідини у сполучених посудин має бути рівним. Іншими словами, якщо вирити копанку навіть за кілометр від озера, то рано чи пізно рівні в озері і копанці стануть одинаковими. І чим більше таких копанок (свердловин) буде, ічим більшими (потужнішими вони бубуть, тим швидше ці рівні рівень в озері знижуватиметься. Тому нех...й кивати на клімат, хоча він теж має певний вплив, треба щоб владні структури виконували свої прямі функції, а не протирали штани і спідниці за людські гроші і за хабарі від власників копанок, свердловин etc. А директорами національних парків призначали не професійних мінєтчиць, а професіоналів, які душею і серцем вболівають за справу. А ще ганьба громадянам Волині за те, що не можуть об'єднатися в протистоянні прогнилій і наскрізь корумпованій владі, яка безкарно нищить шацькі озера.
Відповісти
Тільки повні дебіли можуть серйозно вважати, що 2 викопаних водойми чи кілька десятків копанок в Шацьку чи Світязі можуть вплинути на рівень води у Світязі. Те що там майже скрізь порушення - це однозначно. Але замінювати реальний вплив останніх посух на обміління на вину влади, бізнесу, білоруського кар'єру і т.д. можуть тільки повні довбні.
Відповісти
500 тисяч кущів по 10-20 літрів води в день. Це 10 млн літрів щодня. В місяць 300 млн літрів. 4 місяці такого поливу 1 млрд літрів. З неба накапало?)))
Відповісти
500 тисяч кущів по 10-20 літрів води в день. Це 10 млн літрів щодня. В місяць 300 млн літрів. 4 місяці такого поливу 1 млрд літрів. З неба накапало?)))
Відповісти
... для дискусія.
Суд вирішив - найбільша недовіра фраза .
Який суд,прізвище судді ... ???
А судді хто ??? ???
Відповісти
Тобто тре забити на ті штучні озера , в яких вода вище прип'яті. А всі дурні яким можна їздити по вухам!!!! Давайте знищим кастрові водоймища, за то лохинникики будуть процвітати!!!
Відповісти
Тобто тре забити на ті штучні озера , в яких вода вище прип'яті. А всі дурні яким можна їздити по вухам!!!! Давайте знищим кастрові водоймища, за то лохинникики будуть процвітати!!!
Відповісти
А що ягоди ростуть осіню? Так як обміліня було осіню. Просто найшли причину на кого сперти все
Відповісти
Якщо все так страшно, чому ж сама прокуратура чи поліція не звернулись в суд щоб закрити цю "кантору"?
Відповісти
Дима, тобі, як двійочнику по життю, пояснюю, що в усьому і завжди є причина і наслідок. Восени сталося обміління, бо все літо інтенсивно викачували воду з копанок і свердловин для поливу.
Відповісти
Пропозиція для "ВолиньПост": шацькі озера - одне з найбільш знакових місць України. Тому проблема цих озер не є локальною і навіть не лише всеукраїнською. Якщо "Волинь Пост" дбає про свій авторитет серед читачів, глибоко і всебічно розслідуйте проблему обміління шацьких озер і стану справ в Шацькому нацпарку. Для початку треба оприлюднити пояснення усіх структур, які тим чи іншим чином відповідальні за стан справ.
Відповісти
А чому видалені всі пости, де вказані конкретні винуватці? Продаєтеся, шановні, і продаєтеся задешево. Ганьба!
Відповісти
Бо знаємо ми вже усі на пам'ять твої "пости", твоїх "винуватців" і твою "творчість")))
Відповісти
Читаючи всі ці комендарі аж нерви хапають. Невже ви думаєте що викопавши два стави можна осушити Світязь?? Це ж якими безграмотними треба бути, аби так мислити. Мені дуже дивно чому необговорюється тема про річні опати, про те що води дедалі стає менше по всій країні.
Відповісти
Не тим пропонуєте. Для "ВолиньПост" гроші не пахнуть.
Відповісти
Я качав і качатиму воду з десятків скважин.. і пофіг но озеро ..Головне щоб росла лохина..а дурням розкажемо про відсутність опадів і карєр білорусії)
Відповісти
Дивно це якось... до меліорації в тих місцях були болота потім було активне осушування, маса меліоративних каналів які і зараз чітко видно на мапах... і це не призводило до висихання Світязя ... потім на тих болотах посадили багато лісів... і це теж не призвело до висихання... а тут паро гектара лохини ставок і світязь сохне ....? Нас не підводять випадково до того що там забагато рослинності яку треба трошки поспилювати? А може забагато стало людей?
Відповісти
в озері Світязь +- 200 мільйонів кубів води.... якщо порахувати вашу математику, що потрібно на лохину (2 500 000літрів в день) а це в кубах 2500 кубів та помножимо на 270днів (без зими) вийде, що їхнє споживання ПО МАКСИМУМУ ЗА РІК 675000кубів... Якщо прочитати попередні матеріали по цій темі цитую експерта "Тобто за місяць може випаруватися до 30 см. Якщо немає достатньої кількості опадів, за літній сезон з території озера може випаруватися до 5 млн кубів води. На сьогодні ж випарувалося 9 млн кубів – наполовину більше." Тобто якщо за цей сезон випарувалося на 4 млн кубів більше ніж зазвичай а лохина може споживати за рік не більше 700 тисяч кубів ... ПИТАННЯ ДЕ ЩЕ ПОДІЛОСЬ 3.3 млн кубів води?????
Відповісти
А та вода якою полили лохину, по закону сполучених посудин куди пішла?
Відповісти
А чому так скромно- без імен )
Відповісти
У нас, в Гущі, що таке лохина- не знають,а озеро - міліє на очах. Вже у колодязях - зникає вода.
Відповісти