5 типових звичок поганого вчителя*

5 типових звичок поганого вчителя*
Більшість людей, згадуючи шкільні роки, можуть розповісти про принаймні одного поганого вчителя. Цілком можливо, що педагог насправді був хорошим спеціалістом, але не знав усіх тонкощів своєї професії. Як результат – не надто хороший навчальний процес. І усунути цю проблему дозволяють науково-практичні конференції Наурок. Обмінюючись знаннями, вчителі розуміють, як саме потрібно працювати для досягнення максимальної ефективності навчального процесу. Які ж звички роблять педагога гіршим, ніж він міг би бути?

Бажання подобатися

Позитивний взаємозв’язок між вчителем і учнями – це добре. Однак надміру прагнути до цього не варто. Варто зосередитися на тому, щоб учні слухалися і поважали вас. Педагог повинен бути наставником, а не другом. Іронія долі – дітям більше подобаються суворі, але справді професійні вчителі, а не ті, хто з усіх сил намагається бути «своїм хлопцем».

Крики

Мабуть, майже кожен вчитель хоча б одного разу був змушений кричати на учнів. Нічого не вдієш – всі ми люди. Але якщо це перетворюється на звичку, її важко назвати позитивною. Кричання рідко дає якісь хороші результати і майже завжди призводить до втрати поваги. Керувати класом потрібно твердо, але спокійно.

Ігнорування дрібниць

Маленькі проблеми швидко стають великими, якщо залишати їх поза увагою. Наприклад, проігнорувавши утворення неформальної групи хуліганів у класі, в майбутньому можна отримати систематичне порушення дисципліни. Учень не бажає сідати на своє місце чи відстає з вивчення предмету? Потрібно вирішувати це тут і зараз, а не колись потім.

Відсутність саморозвитку

Ефективні освітні стратегії з часом змінюються, і сьогодні це відбувається особливо швидко. Те, що ви вивчили колись, завтра буде неактуальним. Найкращий спосіб пристосуватися до сьогодення – обмінюватися досвідом з іншими вчителями. Для цього потрібно відвідувати семінари, тренінги, конференції та інші подібні заходи. Звичайно, ви можете дивитися відеоролики в Інтернеті, читати спеціальну літературу, але обмін досвідом є значно ефективнішим.

Відсутність емпатії

Справді хороший вчитель здатний поставити себе на місце учня, щоб зрозуміти, що той відчуває, чого хоче та чим цікавиться. Це дозволяє вибудувати правильну стратегію спілкування. В іншому разі дії вчителя можуть виявитися неефективними, навіть якщо здаються йому цілком логічними.

Бути вчителем – це справжнє мистецтво, і опановувати його потрібно протягом всього життя. Спеціалісти повинні допомагати одне одному, і одним з найкращих інструментів для цього є конференції від naurok.com.ua.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.