З чого почати лікування алкоголізму*

З чого почати лікування алкоголізму*
Почати лікування алкоголізму можна тільки усвідомлено і добровільно. Можна допомогти людині прийняти це рішення, але не можна його змусити або вирішити за нього - ефекту не буде.

Мотивація на лікування алкогольної залежності, допомога родичів - ось, що важливо й потрібно залежному.

Та, якщо ініціатором стають родичі, слід розуміти: не варто застосовувати старі методи переконання, які за багато років не принесли результату.

Рідним і близьким питущої людини клиника АТОС пропонує прослухати попередню лекцію про лікування алкогольної залежності і задати хвилюючі питання.

Про що говорити

Говорити з алкоголіком про необхідність звернення до лікаря краще через 2-3 дня після чергового запою. В цей час похмілля вже минуло, і з'являються докори сумління. Постарайтеся дізнатися, що провокує випивку. Поясніть людині, що ви готові йому допомогти.

Важливо донести людині з алкогольною залежністю, що близькі підтримають його спробу почати інше життя, зміняться разом з ним:

• переглянуть формати відзначення свят, підуть від традиційних застіль зі спиртним;
• допоможуть зайняти порожнечу, що утворилася після відмови від спиртного, - адже в житті людини з'явиться багато вільного часу,
• підтримають в складні моменти життя, щоб уникнути алкогольного "зриву";
• власне бажання.

Бажання людини зупинитися - це перша, головна і основна умова успішного лікування. Часто до лікування спонукає подія, яка різко підкреслює, що пора зупинитися: розпалася сім'я, дружина заборонила спілкування з дітьми, лікарі виявили важке захворювання. Тобто людина раптом усвідомлює, до чого призвело зловживання спиртним.
Обмеження контактів з друзями і знайомими, що заохочують вживання спиртного.

Не можна недооцінювати вплив друзів і колег по роботі, які не проти «розслабитися» після роботи і на вихідні. У такому оточенні алкоголік думає, що він такий не один і не хоче розривати «дружніх» уз. Крім того, виникають думки: як я скажу, що «закодувався», чому раптом кинув пити?

Вибір методу лікування і лікаря

Сучасна наркологія пропонує кілька методів лікування алкоголізму. Як вибрати метод лікування алкогольної залежності, щоб не нашкодити здоров'ю?

1. Ознайомтеся з пропонованим методом лікування, уточніть наявність протипоказань до лікування.
2. Вивчіть практичний досвід лікаря, який проводить лікування.
3. Почитайте відгуки людей, що підтверджують ефективність методу.
4. Запишіться на попередню лекцію, щоб задати питання і утвердитися в своєму рішенні.

Особисті мотиви, бесіди з родичами, вибір лікаря і методу лікування стають основою, на якій пацієнти формують своє усвідомлене рішення відмови від алкоголю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.